Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Hoe maak ik mijn Jura koffiemachine schoon?

Hoe maak ik mijn Jura koffiemachine schoon?

Tijd om je Jura schoon te maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het reinigen van je machine is altijd een goed idee omdat bij het koffiezetten veel koffie- en melkrestanten overblijven. Deze beïnvloeden de smaak van je kopje koffie en kunnen na verloop van tijd ook je machine beschadigen. Zonde!

Brandmeester’s deelt alle tips om ervoor te zorgen dat je je machine grondig kan reinigen zodat je weer lang van de lekkerste koffie kan genieten.

Het fijne aan een Jura machine is dat er een standaard reinigingsprogramma ingebouwd in je machine is. Bovendien geeft je machine meestal aan wanneer bepaalde onderdelen gereinigd moeten worden.
Het schoonmaken kan worden opgesplitst in drie stappen:

  1. De zetgroep (waar de koffie uitkomt)
  2. Het melksysteem en – slangen
  3. Het ontkalken (niet alleen het waterreservoir maar ook de leidingen in de machine)
  4. Het bonenreservoir

Stap 1: de zetgroep
De zetgroep is het deel van de machine waar het water samenkomt met de koffie. Veel koffieresten blijven vaak achter en deze oude restanten kunnen de smaak van je volgende koffie beïnvloeden. De machine geeft zelf aan wanneer het tijd is om dit onderdeel schoon te maken (vaak na ongeveer 180 kopjes).

Voor dit reinigingsprogramma raadt Brandmeester’s je aan om de Jura reinigingstabletten te gebruiken. Deze tabletten reinigen niet alleen je machine, maar beschermen het ook tegen de afzetting van koffievet.

Stap 2: het melksysteem
Heerlijk zo’n cappuccino of flat white, maar om van dit drankje te blijven genieten is het belangrijk om dagelijks de melkslangen en het Jura melksysteem goed schoon te maken. Melk kan namelijk snel bederven (denk aan veel bacteriën) en opbouwende melkrestanten kunnen je machine ernstig beschadigen.

Je machine spoelt de melkslangen na elk gebruik na met water, maar dit betekent niet dat je dan klaar bent met schoonmaken. Om het systeem grondig schoon te maken volg je deze stappen:

  • Je Jura heeft een ingebouwd melkreinigingssysteem, selecteer deze.
  • Vul de Jura opvangbak tot de rand met water en voeg de Jura melkreinigertabletten toe.
  • Koppel het melksysteem aan de bak en start het reinigingsprogramma van je Jura.

Stap 3: Ontkalken
Voor goede koffie is het belangrijk om water te gebruiken van een hoge kwaliteit. Daarom is het van belang om je Jura te ontkalken met gebruik van de Jura ontkalkingstabletten. 
Hoe vaak je je machine moet ontkalken hangt af van waar je woont en hoe hard het water is. Wanneer het tijd is om je Jura machine te ontkalken, geeft je machine dit vanzelf aan.

Een Brandmeester’s tip: als je een Jura waterfilter in het waterreservoir van je Jura plaatst, hoef je niet meer je machine te ontkalken en kan je verzekerd zijn dat het water altijd van goede kwaliteit is.

Hoe ontkalk je je Jura koffiemachine?

  • Zorg ervoor dat je machine leeg is (het lekbakje en de container voor de koffieresten)
  • Vul het waterreservoir met water en voeg de ontkalkingstabletten toe.
  • Laat de tabletten in het water oplossen.
  • Plaats een bak onder de zetgroep en plaats ook de melkslang hierin.
  • Start het ontkalkingsprogramma en maak vergeet niet het waterreservoir goed schoon te maken na het ontkalken.

Stap 4: Bonenreservoir
Voor deze stap is geen reinigingssysteem in je Jura machine ingebouwd, maar het is wel een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je van de lekkerste koffie kan genieten. Koffiebonen verliezen langzaam de aroma’s en lekkere smaken wanneer deze blootgesteld zijn aan lucht. Daarom raden we bij Brandmeester’s ook aan om de bonen binnen 3 maanden na aanschaf op te maken (ongeopende verpakking). Dan zijn ze nog het lekkerst!

Het beste is om telkens als je nieuwe bonen toevoegt aan je Jura machine, om het reservoir schoon te maken met een schone droge doek. Zo zorg je ervoor dat alle koffie-oliën en -aroma’s van je “oude” koffie niet mengen met je “nieuwe” bonen.

Extra stap: Onderhoudsbeurt Jura
Jura raadt je aan om elke 2 tot 3 jaar je koffiemachine geheel te laten nakijken. Bij deze servicebeurt kunnen ze je machine vakkundig uit elkaar halen en (indien nodig) onderdelen vervangen.
Je kan je koffiemachine bij ons afgeven en wij zorgen ervoor dat deze bij het Jura servicecenter wordt gebracht. Hiervoor berekenen wij wel transport- en handelingskosten.

Voor een overzicht van alle schoonmaakmiddelen voor het grondig schoonmaken van je volautomaat/Jura vind je hier een overzicht.