Thee

Thee is een aftreksel van bladeren van de theeplant en wordt meestal warm gedronken. De definitie van thee volgens van Dale:
thee [de; m; meervoud: theeën].

1. (toebereide) bladeren van een bepaalde Heester

2. hieruit bereide drank: thee zetten

geschiedenis van thee

Volgens de Chinese volksoverlevering begint de geschiedenis van thee met de ontdekking van de heilzame eigenschappen ervan door de keizer Shen Nung, een geleerde en kruidkundige. Op een dag in het jaar 2737 v. Chr. toen Shen Nung onder een wilde theestruik zat, woei een lichte bries door de takken, waardoor enkele bladeren in het water, dat hij aan het koken was, terecht kwamen. Hij vond het resulterende brouwsel heerlijk verfrissend en versterkend en zo werd de thee ontdekt.

Theeveld

productie van thee

Men onderscheidt twee soorten theeplanten; de Camellia Sinensis (de Chinese theeplant) en de Camellia Assamica (de Assam-theeplant). Daarnaast bestaan er vele kruisingen tussen deze twee.

soorten thee

Elk type thee heeft zijn eigen karakter…

Van de theeplant wordt, afhankelijk van de bewerkingsmethode, groene, zwarte, oolong of witte thee verkregen. De onderlinge verschillen zijn groot en variëren tevens binnen elke theesoort.

Theesoorten

 

Zetten & bewaren

Om de smaak van thee zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water zit en de temperatuur bij opschenken optimaal is.