Thee

DEFINITIE THEE

Thee is een aftreksel van bladeren van de theeplant en wordt meestal warm gedronken. De definitie van thee volgens van Dale:
thee [de; m; meervoud: theeën]
1. (toebereide) bladeren van een bepaalde Heester
2. hieruit bereide drank: thee zetten

Thee speelt al duizenden jaren een speciale rol bij de mens. In de volgende hoofdstukken gaan we hier verder op in en kun je meer lezen over de geschiedenis, productie, soorten en bereiding.

thee velden
Theevelden

GESCHIEDENIS VAN THEE

Volgens de Chinese volksoverlevering begint de geschiedenis van thee met de ontdekking van de heilzame eigenschappen ervan door de keizer Shen Nung, een geleerde en kruidkundige. Op een dag in het jaar 2737 v. Chr. toen Shen Nung onder een wilde theestruik zat, woei een lichte bries door de takken, waardoor enkele bladeren in het water, dat hij aan het koken was, terecht kwamen. Hij vond het resulterende brouwsel heerlijk verfrissend en versterkend en zo werd de thee ontdekt.

Lees meer

PRODUCTIE VAN THEE

Men onderscheidt twee soorten theeplanten; de Camellia Sinensis (de Chinese theeplant) en de Camellia Assamica (de Assam-theeplant). Daarnaast bestaan er vele kruisingen tussen deze twee.

Lees meer
Theeveld
Theesoorten

SOORTEN THEE

Elk type thee heeft zijn eigen karakter…

Van de theeplant wordt, afhankelijk van de bewerkingsmethode, groene, zwarte, oolong of witte thee verkregen. De onderlinge verschillen zijn groot en variëren tevens binnen elke theesoort.

Lees meer

ZETTEN

Om de smaak van thee zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water zit en de temperatuur bij opschenken optimaal is.

Lees meer
Thee zetten
Thee bewaren

BEWAREN

De thee dient donker en droog bewaard te worden, ver verwijderd van andere sterk geurende producten zoals koffie en specerijen. Door langdurige blootstelling aan licht en lucht gaan smaak en aroma sterk achteruit.

ASSORTIMENT

Brandmeester’s assortiment thee bestaat uit een uitgebreide hoeveelheid soorten thee en tisanes die los, per elk gewenst gewicht, worden verkocht. Dit assortiment vertegenwoordigt de beste en meest bekende theesoorten van de wereld. Daarnaast voeren we een assortiment unieke theezakjes, verkrijgbaar in negen soorten en twee verpakkingsvormen.

Lees meer