Koffie

Koffie is een drank die meestal warm wordt gedronken en bevat onder andere cafeïne. Koffie wordt gemaakt van de zaden van de koffiebes. Deze bes is een steenvrucht en wordt voortgebracht door een groene plant, die behoort tot het plantengeslacht ‘Coffea’: de koffieplant. Een bes kan 1, 2 of 3 zaden bevatten, deze zaden worden koffiebonen genoemd. Oorspronkelijk komt de koffieplant uit Jemen en Abessinië [het huidige Ethiopië]. Maar tegenwoordig groeien de meeste koffieplanten in tropische en subtropische gebieden tussen de Kreefts- en de Steenbokskeerkring. Na het proces van oogsten, ontpulpen, fermenteren en drogen worden de groene koffiebonen gebrand. De gebrande koffiebonen kun je ongemalen of gemalen in de winkel kopen om vervolgens met een koffiezetapparaat een kopje koffie te zetten.

DEFINITIE VAN KOFFIE

volgens van Dale

kof·fie [de; m; meervoud: koffies]
1. de koffieplant
2. al dan niet geroosterde koffiebonen
3. gemalen poeder van gebrande koffiebonen
4. daaruit bereide drank: koffie zetten; dat is geen zuivere koffie geen eerlijke zaak

GESCHIEDENIS

Er bestaan veel verhalen over de ontdekking van koffie, maar tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie. Een legende vertelt dat koffie 300 n.Chr. werd ontdekt door een Ethiopische geitenhoeder genaamd Kaldi in Oost-Afrika.

Lees meer

PRODUCTIE

Koffie wordt wereldwijd verbouwd, maar niet alle landen zijn geschikt voor de koffieteelt. Arabica gedijt het beste op hooggelegen plantages bij een temperatuur van tussen de 20 en 24 graden Celsius en een jaarlijkse regenval van 150 tot 200 centimeter.

Lees meer

SOORTEN

Waar het allemaal om gaat bij de koffieteelt is de koffieboon. Niet alle zestig soorten van de Coffeaplant zijn echter even geschikt voor consumptie. Eigenlijk kunnen we zeggen dat er maar drie soorten actief verbouwd worden voor consumptie: de Coffea Liberica, de Coffea Robusta en de Coffea Arabica.

Lees meer

BRANDEN

Als vakmanschap ergens een grote rol speelt, dan is het wel bij het branden van koffie. Tijdens dit proces ‘bevrijdt’ de koffiebrander de bijzondere aroma’s en het volle karakter uit de pure koffiebonen die Brandmeester’s met grote zorg heeft ingekocht.

Lees meer

ZETMETHODE

De ontdekking van koffie was ook meteen het begin van de zoektocht naar de beste zetmethode. Deze zoektocht leidde tot de ontwikkeling van diverse systemen of methoden. Een aantal is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, anderen zijn geflopt of verouderd.

Lees meer

BEWAREN

De vijanden van koffie zijn: warmte, vocht, lucht, licht en sterke geuren. U kunt uw vers gebrande koffie dus het beste bewaren op een koele, donkere en droge plaats, dus niet in de koelkast: condens tast de delicate oliën in de koffie aan en daarmee de smaak en het aroma van koffie.

Lees meer