BEREIDING VAN THEE
Om de smaak van thee zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water zit en de temperatuur bij opschenken optimaal is. Zwarte thee en oolong moeten gezet worden met water dat net van de kook is (98°). Het water mag niet te lang koken zodat het nog voldoende zuurstof vasthoudt. Groene en witte thee kunnen het beste gezet worden met gekookt water afgekoeld tot 70° – 90° Celsius (handig is het om een koude theepot op te warmen met kokend water, waardoor het water afkoelt en er vervolgens de thee aan toe te voegen). De extractietijd wordt in grote mate bepaald door de grootte van het theeblad. Hieronder een overzichtstabel met een nauwkeurige temperatuursaanduiding per theesoort. Deze tabel is specifiek samengesteld voor de theesoorten uit Brandmeester’s assortiment.
SOORT
|
OPSCHENKTEMPERATUUR WATER
|
TREKTIJD IN MINUTEN
|
ZWARTE THEE |
||
Assam | 98 °C | 3 – 4 |
BM Earl Grey | 98 °C | 3 – 4 |
Ceylon | 98 °C | 3 – 4 |
Darjeeling 1st flush | 98 °C | 3 – 4 |
Darjeeling Melange | 98 °C | 3 – 4 |
Earl Grey | 98 °C | 3 – 4 |
Java Melange [1] | 98 °C | 3 |
Keemun | 98 °C | 3 – 4 |
Kenya Milima | 98 °C | 3 – 4 |
Lapsang Souchon | 98 °C | 3 – 4 |
Lapsang Souchon Superieur | 98 °C | 3 – 4 |
Nilgiri | 98 °C | 3 – 4 |
Pu Erh [2] | 100 °C | 3 – 4 ++ |
Rozenthee | 98 °C | 3 – 4 |
Sikkim | 98 °C | 3 – 4 |
Smokey Earl Grey | 98 °C | 3 – 4 |
Yunnan | 98 °C | 3 – 4 |
|
GROENE THEE |
|
Gunpowder | 80 °C | 3 |
Sencha | 80 °C | 2 – 3 |
Sencha Superieur | 80 °C | 2 – 3 |
Groen-Citroen | 80 °C | 3 |
Groene Earl Grey | 80 °C | 3 |
WITTE THEE |
||
Pai Mu Tan | 98 °C | 3 – 4 ++ |
OOLONG THEE |
||
Formosa Choisest | 98 °C | 3 – 4 ++ |
Formosa Toppest | 98 °C | 3 – 4 ++ |
Jamijn | 98 °C | 3 |
Jasmijn Superieur | 98 °C | 3 |
TISANES |
||
Pepermunt | 100 °C | 4 – 6 ++ |
Verveine | 100 °C | 4 – 6 ++ |
Yerba Mate | 100 °C | 4 – 6 ++ |
Rooibos | 100 °C | 4 – 6 ++ |
Kamille | 100 °C | 5 – 10 |