Zetmethode thee

Losse-thee-munt-gember-citroen

bereiding van thee

Om de smaak van thee zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water zit en de temperatuur bij opschenken optimaal is. Zwarte thee en oolong moeten gezet worden met water dat net van de kook is (98°). Het water mag niet te lang koken zodat het nog voldoende zuurstof vasthoudt. Groene en witte thee kunnen het beste gezet worden met gekookt water afgekoeld tot 70° – 90° Celsius (handig is het om een koude theepot op te warmen met kokend water, waardoor het water afkoelt en er vervolgens de thee aan toe te voegen). De extractietijd wordt in grote mate bepaald door de grootte van het theeblad. Hieronder een overzichtstabel met een nauwkeurige temperatuursaanduiding per theesoort. Deze tabel is specifiek samengesteld voor de theesoorten uit Brandmeesters assortiment.

Zwarte thee

Assam, BM Earl Grey, Ceylon, Darjeeling 1st flush, Darjeelin, Earl Grey, Keemun, Lapsang Souchon, Lapsang Souchon Superieur, Rozenthee, Sikkim, Smokey Earl Grey & Yunnan.

98°C – 3 tot 4 minuten

Pu Ehr

100°C – 3 tot 4 minuten

Groene thee

Gunpowder, Groen-Citroen & Groene Earl Grey

80°C  – 3 minuten

Sencha & Sencha Superieur

80°C  – 2 tot 3 minuten

Witte thee

Pai Mu Tan

98°C  – 3 tot 4 minuten

Oolong thee

Formosa Choisest & Formosa Toppest

98°C  – 3 tot 4 minuten

Jamijn & Jasmijn Superieur

98°C  – 3 minuten

Tisanes

Pepermunt, Kamille, Verveine, Yerba Mate & Rooibos

100°C  – 4 tot 10 minuten

Thee-zetmethode-bereiding-1200x1299

Bewaren

De thee dient donker en droog bewaard te worden, ver verwijderd van andere sterk geurende producten zoals koffie en specerijen. Door langdurige blootstelling aan licht en lucht gaan smaak en aroma sterk achteruit.

Losse thee