Onze bean-print

biologisch (skal-keurmerk)

Producten zijn biologisch wanneer er geen pesticiden, herbiciden of fungiciden zijn gebruikt en de natuur zoveel mogelijk haar werk doen. Biologische landbouw resulteert daardoor niet alleen in koffiebonen die veiliger zijn voor menselijke consumptie, maar het is ook gunstiger voor het lokale ecosysteem en de boeren.

Je herkent biologische producten aan het logo van de Skal: een wit blad op een groen vlak. Skal is een onafhankelijke Europese organisatie die toezicht houdt op de biologische keten met als doel om te kunnen garanderen dat bedrijven zich aan de regelgeving houden. Om in aanspraak te komen voor een Skal-keurmerk moeten niet alleen bedrijven zich houden aan de strenge richtlijnen, maar ook de boerderijen en leveranciers.

Dat betekent dat niet alleen Brandmeesters zich aan de strenge eisen van het Skal-keurmerk houdt, maar ook onze koffieboeren en onze leveranciers die de koffiebonen van het land van herkomst naar onze micro-branderij brengen. Iedere stap in de koffie circle of life dient over een Skal-certificaat te beschikken.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een internationale organisatie met als doel om ecosystemen en de mensen en dieren die afhankelijk zijn van die ecosystemen te beschermen. Het voortbestaan van het regenwoud en het welzijn van de arbeiders staan bij deze organisatie voorop. Gecertificeerde Rainforest Alliance producten zijn te herkennen aan het groene logo met kikker die je kan vinden op tropische vruchten, chocolade, koffie en thee.

De toenemende landbouwactiviteiten vandaag de dag zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van wereldwijde ontbossing. Dit heeft vele schadelijke effecten, maar heeft ook direct effect op koffie. De koffieplant groeit namelijk het beste in een schaduwrijke omgeving. Een plantage heeft daarom vaak een gecombineerde beplanting: koffiestruiken en hogere bomen die voor schaduw zorgen. De Rainforest Alliance ziet erop toe dat plantages verantwoord omgaan met de beplanting, de grondbewerking en erosie proberen te voorkomen. Daarnaast moeten de boeren zo min mogelijk chemicaliën gebruiken en zo veel mogelijk hernieuwbare energiebronnen benutten. Om in aanmerking te komen voor een certificering moeten plantages voldoen aan de strenge eisen van de ‘Sustainable Agriculture Network’ (SAN).

Daarnaast plaatst de Rainforest Alliance ook een nadruk op het belang van goede sociale gelijkheid en kansen. Door inwoners te voorzien van sociale behoeften zoals educatie, rechtbescherming en betrokkenheid, leren boeren het belang van de regenwouden en hoe ze op een duurzame manier met hun omgeving om kunnen gaan. Rainforest Alliance vindt bovendien ook dat werknemers minimaal een minimumloon moeten ontvangen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Kinder- en dwangarbeid is verboden.

onze koffieboeren

Brandmeesters werkt met verschillende koffieboeren over de hele wereld. Voor ons is het belangrijk om plantages uit te kiezen die een verschil maken voor natuur en mens.

Zo werken we bijvoorbeeld graag samen met de Fazenda do Lobo boerderij. Dit leuke familiebedrijf wordt gerund door Andréa Galvão Nogueira Foresti en haar man Marcos met hun twee zonen Claudio en Guilherme. Ze zijn lid van de Braziliaanse Specialty Coffee Association en geven hoge prioriteit aan duurzaamheid. Zo is de gehele boerderij voorzien van zonnepanelen en is 30% van de plantage beschermd gebied waar jagen en vissen verboden is. Pesticiden worden zo min mogelijk gebruikt en het verwerken van de koffie gaat volgens de Rainforest Alliance-normen.

Daarnaast werken wij samen met EFICO. Dit bedrijf verbindt sinds 1926 koffieboeren met koffiebranders en heeft een eigen stichting heeft opgezet genaamd de EFICO Foundation. Ze bieden onder andere trainingen aan koffieboeren over duurzaamheid en het belang van het regenwoud, maar ook scholing en maaltijden voor de kinderen van werknemers. Bij een aantal koffieplantages heeft de EFICO Foundation bijvoorbeeld bijenkasten geplaatst om te helpen met het bestuiven van de koffieplanten maar door de verkoop van de honing ook een extra bron van inkomsten te bieden aan de koffieboeren.

Brandmeesters en de Hartekamp groep

Onze verpakkingen worden bestickerd door onze vrienden en vriendinnen van de Hartekamp Groep. De Hartekamp Groep biedt diverse vormen van wonen, werken, leren en ondersteuning aan in de regio van Heemskerk tot aan Nieuw-Vennep. Ze ondersteunen mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking van alle leeftijden in hun ontwikkeling. Ze leren, werken en wonen zoals zij dat zelf graag willen. Ruimte om te proberen in een veilige omgeving is daarbij van groot belang.

Voor mensen met een verstandelijke beperking en een intensieve zorgvraag is dat niet altijd eenvoudig. Maar het is wel degelijk mogelijk. Met de juiste begeleiding en op de juiste plek kunnen ook zij zich prettig, nuttig en gewaardeerd.