Barista

DE BARISTA

WIE OF WAT IS EEN BARISTA

Barista is een Italiaans woord voor iemand die op een professionele wijze espressokoffie maakt. Het is een beroep dat op dit moment wereldwijd erg in opkomst is. Vraag bijvoorbeeld aan een kind in Scandinavie wat hij of zij later wil worden, dan staat ‘barista’ hoog in de top 10.

BRANDMEESTER’S BARISTA TOOLS

Ook de gepassioneerde thuisbarista gaat steeds verder in het streven naar perfectie. Met de uitbreiding van ons assortiment essentiële benodigdheden; de Brandmeester’s Barista Tools, spelen we in op deze ontwikkeling. Naast de 3 basis-ingrediënten voor succes; espressomachine, bonenmaler en versgebrande espressobonen, vindt u bij ons ook een compleet assortiment Barista Tools die essentieel zijn voor de barista-cultuur.

AANTAMPEN

Na het zorgvuldig doseren en distribueren van de gemalen espressokoffie in het filterbakje, is het zaak om deze goed aan te drukken, zodat de koffie precies genoeg weerstand biedt aan de waterdruk. Hiervoor gebruikt de barista een passende espressotamper die fijn in de hand ligt.

* TAMPERS
Bij het bereiden van de perfecte espresso is het belangrijk om de gemalen espressokoffie in het filterbakje goed en gelijkmatig aan te drukken. Hiervoor gebruiken we de zogenaamde espressostamper. Espressostampers zijn er in verschillende maten, vormen, kleuren en materialen. Afhankelijk van de toepassing en voorkeur, kunt u bij Brandmeester’s de stamper uitzoeken die bij u past.

* BASIS
Kies eerst de diameter van de basis. Deze wordt bepaald door de diameter van het filterbakje. De basis moet precies in het filterbakje passen. Indien er teveel ruimte is tussen de wand van het filterbakje en de stamper, zal de koffie niet gelijkmatig worden aangestampt of ontstaat er een randje koffie om de stamper heen.

* CURVE
Kies vervolgens de curve van de basis. Deze wordt bepaald door de vorm van de koffiegroep en aanstamptechniek. Verschillende curven zijn bijvoorbeeld: eurocurve, flat of c-flat, wat een combinatie is van de eurocurve en de flat.

Een stamper met een curve duwt de koffie iets meer naar buiten, waardoor er minder kans is op “channeling” (water loopt gedeeltelijk langs de koffie in plaats van erdoorheen). Een vlakke stamper maakt dat het koffieoppervlak vlak is en dus parallel aan de doucheplaat en de onderkant van het filterbakje. Dit maakt weer dat het water overal een gelijke afstand moet afleggen en geeft dus een evenredige extractie.

De C-flat is vlak in het midden (voor een vlak oppervlak) en heeft een lichte curve aan de buitenkant (om channeling tegen te gaan). Als laatste kunt u nog een keuze maken in materiaal van de basis, te weten aluminium, rvs, messing* of koper*. Deze materialen verschillen qua gewicht en het is persoonlijk welk gewicht helpt de aandrukkracht van circa 15kg op de koffie uit te oefenen. In het algemeen kan wel worden gesteld dat het consistent aanstampen bij een lichte stamper lastig wordt bevonden.
(*niet van alle merken verkrijgbaar)

*GREEP
De keuze voor de greep wordt bepaald door griptechniek, lengte en vorm van de hand en bepaalde wensen ten aanzien van het materiaal op basis van gewicht en esthetiek. Bij sommige merken espressostampers zijn basis en greep los verkrijgbaar en bij andere merken kiest u voor een geheel. Welk type stamper u ook kiest, belangrijk is dat het geheel prettig in de hand ligt en dat u er makkelijk mee werkt.

UITKLOPPEN

Zodra de espresso gezet is, moet de gebruikte koffie ook weer uit het filterbakje. Dit doen we door de filterdrager leeg te kloppen in een zogenaamde uitklopbak of uitkloplade.

MELK OPSCHUIMEN

Het opschuimen van melk is een vak apart. Met de juiste tools en opschuimtechniek is het mogelijk om een romig melkschuim te maken dat, vermengd met de crèmelaag van de espresso, een hemelse cappuccino oplevert. Meer handige tips voor het melk opschuimen >>>

REINIGEN

Belangrijk voor de lekkerste espresso en het romigste melkschuim is natuurlijk een schone machine en accessoires. Hiervoor hebben wij een ruim assortiment reinigingsmiddelen en handige tools. Ook het regelmatig ontkalken van de espressomachine is belangrijk.

DIVERSEN

Andere baristatools die een rol kunnen spelen in het bereiden van de perfecte espresso zijn bijvoorbeeld een precisieweegschaal om de juiste hoeveelheid gemalen koffie te bepalen, een shotglaasje voor het bepalen van het juiste volume van een shot espresso en een timer om de doorlooptijd te bepalen.