Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Proef een stukje Brazilië met onze limited edition Fazenda do Salto
koffiebonen brazilie fazanda do salto

Proef een stukje Brazilië met onze limited edition Fazenda do Salto

Waar ligt de plantage?

Fazenda do Salto is een plantage van 800 hectare groot, en bestaat al meer dan 100 jaar. De boerderij is gelegen in Sul de Minas, een regio ten zuiden van Minas Gerais. De omgeving is één van de eerste koffieproducerende gebieden in Brazilië, die bekent staat om de hoge kwaliteit koffiebonen.

Op 1000 m hoogte kun je de plantage vinden, waar de koffiebessen groeien in een koel klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 22°C. Door de hoogte, het klimaat en de grond, krijgen de koffiebessen een uitgesproken frisse smaak, met tonen van chocolade en hazelnoot.

Wat maakt de plantage zo speciaal? 

Momenteel beheren drie generaties van de familie Reis de plantage waarvan Otávio alweer de vijfde generatie is. De naam van de plantage is afkomstig van de tweede passie van de familie en dat zijn paarden. Salto betekent ‘spring’ in het Portugees, en de familie heeft al vele prijzen gewonnen met springwedstrijden. 

Fazendo do Salto is een modern bedrijf, maar gebruikt nog veel oude tradities. Tijdens de teelt zijn er 40 van de 90 werknemers permanent op de boerderij aanwezig, waarbij iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden heeft. Ongeveer 80% van de werknemers leven hun hele leven permanent op de plantage. De kinderen van de werknemers gaan naar school, en kunnen daarna verder  studeren als ze dat zouden willen. Mochten ze liever, net zoals hun ouders, ook op de plantage willen werken, dan is daar de mogelijkheid voor.

Al het harde werk en de kennis van de werknemers kun je proeven en wordt ook beloond met vele prijzen. Zo heeft de boerderij meerdere malen met hun koffie regionale competities en de ‘Cup of Excellence’ gewonnen. Naast verschillende prijzen heeft de plantage ook al meer dan 15 jaar de UTZ en Rainforest Alliance certificaten, en is de Fazenda do Salto boerderij ook lid van de Brazil Specialty Coffee Association. Deze certificaten worden alleen gegeven aan boerderijen die hun werknemers eerlijk behandelen, duurzaam zijn en zich constant inzetten voor het creëren van een betere toekomst van de aarde.

fazenda do salto brazil

De koffiebessen op de plantage

Op de Fazenda do Salto boerderij produceren ze verschillende soorten koffiebonen. De variëteiten op de plantage zijn: Yellow & Red Catuai, Yellow & Red Bourbon, Yellow Catucai (2SL and 24137), Robi, Yellow Icatu, Mundo Novo, Arara, en Topazio.
Bij Brandmeester’s hebben we gekozen voor de Otávio Reis Estate Lot met
Yellow & Red Catuai met de Bourbon koffiebonen, omdat we een grote fan zijn van de zoete, fruitige en frisse smaak.

Het grootste deel van de koffie wordt gedroogd op terrassen, soms in combinatie met een mechanische droogtrommel. Op de boerderij drogen ze de koffiebonen op twee verschillende manieren: pulped natural en natural. De Catuai en Bourbon koffiebonen die Brandmeester’s brandt, zijn op de natural methode gedroogd.
Voor deze droogmethode natural worden de bonen 15 tot 20 dagen op een patio te drogen gelegd of 10 dagen in een droogmolen.

Wil je meer weten over de droogmethoden? Lees hier verder.

Fazenda do Salto – specificaties

Smaakbeschrijving: Tonen van geroosterde hazelnoot, honing, vanille & melkchocolade 

Regio:             Sul de minas
Hoogte:           1080 – 1140 m boven NAP
Proces:            Natural
Varieteit:         Yellow & Red Catuai & Bourbon
Branding:        Medium roast (city +)
Locatie:           Otávio Reis Estate Lot

Zetadvies: Chemex, duwpot, V60 en andere filtermethoden

 

Nieuwsgierig naar de Fazenda do Salto? Probeer het zelf door hier te klikken.