Zetten

Bereiding van thee

Om de smaak van thee zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water zit en de temperatuur bij opschenken optimaal is. Zwarte thee en oolong moeten gezet worden met water dat net van de kook is (98°). Het water mag niet te lang koken zodat het nog voldoende zuurstof vasthoudt. Groene en witte thee kunnen het beste gezet worden met gekookt water afgekoeld tot 70° – 90° Celsius (handig is het om een koude theepot op te warmen met kokend water, waardoor het water afkoelt en er vervolgens de thee aan toe te voegen). De extractietijd wordt in grote mate bepaald door de grootte van het theeblad. Hieronder een overzichtstabel met een nauwkeurige temperatuursaanduiding per theesoort. Deze tabel is specifiek samengesteld voor de theesoorten uit Brandmeester’s assortiment.

 

Theesoort Opschenktemperatuur water Trektijd in minuten
Zwarte thee Assam 98 °C 3 – 4
BM Earl Grey 98 °C 3 – 4
Ceylon 98 °C 3 – 4
Darjeeling 1st flush 98 °C 3 – 4
Darjeeling Melange 98 °C 3 – 4
Earl Grey 98 °C 3 – 4
Java Melange [1] 98 °C 3
Keemun 98 °C 3 – 4
Kenya Milima 98 °C 3 – 4
Lapsang Souchon 98 °C 3 – 4
Lapsang Souchon Superieur 98 °C 3 – 4
Nilgiri 98 °C 3 – 4
Pu Erh [2] 100 °C 3 – 4 ++
Rozenthee 98 °C 3 – 4
Sikkim 98 °C 3 – 4
Smokey Earl Grey 98 °C 3 – 4
Yunnan 98 °C 3 – 4
 Groene thee Gunpowder 80 °C 3
Sencha 80 °C 2 – 3
Sencha Superieur 80 °C 2 – 3
Groen-Citroen 80 °C 3
Groene Earl Grey 80 °C 3
 Witte thee Pai Mu Tan 98 °C 3 – 4 ++
 Oolong thee Formosa Choisest 98 °C 3 – 4 ++
Formosa Toppest 98 °C 3 – 4 ++
Jamijn 98 °C 3
Jasmijn Superieur 98 °C 3
 Tisanes Pepermunt 100 °C 4 – 6 ++
Verveine 100 °C 4 – 6 ++
Yerba Mate 100 °C 4 – 6 ++
Rooibos 100 °C 4 – 6 ++
Kamille 100 °C 5 – 10