Espresso

Espresso als wetenschap

Het vakmanschap van de ware Barista met de perfect espresso tot gevolg heeft heel wat voeten in de aarde. Wellicht komt onderstaande informatie in eerste instantie wat technisch over, maar om uiteindelijk de perfecte espresso te bereiken, dienen alle omstandigheden optimaal te zijn. We zullen dan ook alle proces- en kwaliteitsfactoren punt voor punt behandelen.

De definitie

Espresso is het resultaat van drie complexe processen: extractie, concentratie en emulsificatie.

De uitgebreide definitie van espresso is aldus: Espresso is een stroperige emulsie van smaakstoffen die onder de juiste druk worden geëxtraheerd uit de juiste concentratie vers gebrande en fijn gemalen koffie en tot de juiste temperatuur verwarmd zuiver water, afgemaakt met een crèmelaag van minuscule schuimbelletjes in een patroon met tijgerstrepen.

De crèmelaag (ook wel crèma genoemd) is een film(pje) waarin aromatische gasbelletjes zitten opgesloten. Deze crèma bedekt een emulsie van microscopisch kleine oliedruppeltjes in een stroperige samenstelling van suikers, aciden, proteïne, cafeïne en mousserende aromatische gassen.

Espresso

De proceskwaliteit en de espressokwaliteit worden bepaald door de kwaliteit van de volgende onderdelen:

> A. de koffie
> B. bereidingsparameters
> C. de procesparameters
> D. de controle-instrumenten
> E. het water

Lees meer

Espressobar

Van espresso tot Latte Macchiato

Lees meer