Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / VST in opkomst!

VST in opkomst!

VST

VST is een term die je het laatste jaar steeds meer hoort. Eerst was dat alleen bij de echte koffiegeek-forums, maar nu kiezen steeds meer consumenten en professionals voor de filterbakjes van VST. In onderstaand artikel lees je waarom. De jarenlange focus op de (naked) portafilters en PID’s heeft zich verplaatst naar een nieuw focuspunt!

 

Geschiedenis

vst_20g_ridgelessVST Inc. is een bedrijf dat we kennen van de refractometers, specifiek gemaakt voor koffie.

Deze meters worden onder andere door Scott Rao genoemd als essentiële tool voor de bereiding van de beste espresso. Met een refractometer bepaal je de brekingsindex. De brekingsindex van vloeistoffen wordt gebruikt voor het identificeren ervan en voor gehaltebepalingen. In combinatie door de VST Inc. ontwikkelde applicatie: MoJoToGo is de ideale extractiegraad van de koffie te bereiken.

Vince Fedele van VST Inc. heeft filterbakjes onder de loep genomen. De discussie die hij opriep werd opgepakt door La Marzocco die mee heeft geholpen het product op de markt te brengen.

Als barista ben je altijd op zoek naar consistentie. Stel, je hebt de perfecte maalgraad gevonden, je bent in staat op een stabiele manier aan te tampen en de temperatuur stabiel te houden. Hoe verschrikkelijk zou het zijn, dat bij een wisseling van het filterbakje deze standaarden weer worden verstoord. De motivatie om ook hierin stabiliteit te brengen heeft de nieuwe VST bakjes tot gevolg met de volgende kenmerken:

–         Ontworpen om een perfecte extractie mogelijk te maken bij zowel ristretto, espresso of lungo met minimale- tot geen maalgraadaanpassing.

–         Nanotechonologie is toegepast om de gaatjes met een verschil van maximaal +/- 5% op elkaar aan te laten sluiten in vergelijking met afwijkingen van 50-200% bij reguliere filterbakjes. Alle gaatjes worden vervolgens nagemeten op de volgende punten:

  • de minimaal toelaatbare bandbreedte (+/- 30 µm),
  • de juiste positie
  • ronding

–         Via een QR code op de zijkant is het testrapport van elk filterbakje terug te vinden op internet.

 

–         VST biedt minimaal 1 jaar garantie op filterbakjes zonder beschadigingen. Over het algemeen gaan de filterbakjes langer mee door het gebruik van 50% zwaarder staal.

 

–         Brede basis voor een egale extractie. Water wil het liefst in één rechte lijn naar beneden lopen. Hierdoor zorgen bakjes met een curve en verkleinde bodem voor een onevenwichtige extractie. Doordat de onderkant zijn maximale grootte houdt in combinatie met de reeds genoemde evenwichtige gaten, krijgt men de best haalbare extractie met minimaal sediment.

 

Ervaring uit de praktijk:

Vanaf het moment dat ik het nieuwe filterbakje in de machine plaatste, merkte ik meteen een groot verschil. De molen moest ik direct een aantal slagen fijner zetten om een doorloop van 26 seconden te bereiken. Toen ik eenmaal de juiste maling en doorloop had bereikt, was de koffie vol van smaak en liep deze stroperig door. De VST bakjes zijn geschikt voor alle machines en kan in ze ook aan onze horecaklanten aanbevelen. De ideale balans voor mij was 17 gram, 15 gram was net iets ondergedoseerd en 22 gram was net iets overgedoseerd.