Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / DE ESSENTIE VAN VERSHEID IN KOFFIE
koffie-abonnement melanges

DE ESSENTIE VAN VERSHEID IN KOFFIE

Versheid is van onschatbare waarde. Het geeft koffie niet alleen levendigheid, maar verzekert ook een ultieme smaakervaring. Wanneer we spreken over iets dat ‘vers bereid’ is, betekent dit dat de bereiding net is afgerond. Een product is over het algemeen het beste op dat moment, het moment waar alle smaken samenkomen. Dit geldt voor alle versproducten, inclusief koffie die vers gebrand en gemalen is. 

Wij willen dat je ultiem van deze verse smaakexplosie geniet, daarom is het belangrijk om meer te weten over de versheid van koffie. Want het woord ‘vers’ is niet alleen een aanbeveling, maar ook een dringend advies: wacht niet te lang met het bereiden en consumeren van de koffie, anders zullen de rijke aroma’s vervliegen en zullen de oliën te veel in contact komen met de lucht. Hierdoor verliest de koffie zijn smaak, geur en kracht. Maar let op: koffie kan ook te vers zijn. 

VERSHEID BIJ BRANDMEESTERS

Vers is cruciaal als het gaat om de ultieme smaakexplosie. Denk aan versgeperste sinaasappelsap of versgebakken brood – hetzelfde geldt voor koffie. De versheid van koffie wordt bepaald door hoe recent het is gebrand, gemalen en bereid. Bij Brandmeesters geloven we sterk in deze versheid.

DE ‘VERSREGEL’

De ‘versregel’ is simpel: koffie moet snel worden verwerkt vanaf het moment van plukken tot aan het zetten. Dit is belangrijk omdat verse koffie meer oliën en aroma’s bevat. Deze oliën zijn essentieel voor de smaakbeleving van een perfecte espresso. Het malen van koffie zorgt ervoor dat deze oliën vrijkomen, maar ook dat ze snel kunnen vervluchtigen of oxideren, wat de smaak negatief beïnvloedt.

De taak van een goede barista is om ervoor te zorgen dat deze oliën behouden blijven tot het moment van bereiding. Dit betekent dat koffie vers gemalen moet worden, vlak voordat de koffie gezet wordt.

LET OP: TE VERS

Koffie kan ook te vers zijn, wat resulteert in een espresso die niet in balans is en een zwakke crèma heeft (het romige laagje schuim op de espresso).

Na het branden hebben koffiebonen tijd nodig om te ontgassen en hun aroma’s te ontwikkelen. Bij Brandmeesters laten we onze koffie daarom rusten voordat we het verpakken. Als je onze koffie koopt, zul je het misschien opmerken: het wordt verpakt in ventielzakken om oxidatie te voorkomen en de aroma’s te behouden.

TIPS BIJ HET BEWAREN

Dus, als je echt wilt genieten van een perfecte espresso, pas dan de versregel toe en geniet van de rijke smaken die verse koffie te bieden heeft. En als je de volgende tips opvolgt zal het de koffiebeleving bevorderen. 

  • Bewaar versgebrande koffie op een koele, donkere en droge plek. Dus bijvoorbeeld in een luchtdichte container, weg van sterk ruikende etenswaren.
  • De koelkast of vriezer kun je beter vermijden om condensatie te voorkomen, dat zal namelijk de oliën en daarmee de smaak en aroma van de koffie aantasten.
  • Na het branden van de koffie, zijn deze maximaal vier weken te bewaren in een afgesloten container. Na de vier weken is de koffie natuurlijk nog wel te drinken. De kwaliteit en smaak zal alleen afnemen.
  • Gemalen koffie behoudt zijn kwaliteit maximaal tien dagen, de smaak neemt dan sneller af.
  • Investeer eventueel in een koffiemolen en koop ongemalen bonen. Maal alleen wat je nodig hebt vlak voor het koffiezetten voor optimaal smaakbehoud.