Sumatra – Lintong Raja Batak
single origin
single origin
Fruitige- en karameltonen, chocolade, medium body, helder gebalanceerde aciditeit, fijne nasmaak, soepel.
Land: Indonesië
Regio: Lintong
Hoogte: 1.600 meter
Keurmerk: biologisch
Hoogte: 1.600 m
Oogst: Oktober – Januari
Proces: Semi-washed, hand-pulped en zongedroogd
City (Licht)
Intensiteit
Lington is een regio in het noorden van Sumatra vlakbij Lake Toba. Het meer is ontstaan door een vulkaan uitbarsting die ongeveer 70.000 jaar plaats vond. Door de vulkanische grond is het een ideaal gebied om koffie te verbouwen.
Midden 17e eeuw werd koffie door Nederlanders naar Indonesië gebracht. In 1877 sloeg bladroest toe waardoor hele plantages verloren gingen. Na een import van robustabonen uit Afrika werden de plantages weer opgebouwd. Indonesië verbouwd maar 6 tot 10 procent arabicabonen en daar behoort Lintong ook bij.
Deze Sumatra Lintong Raja Batak is in beperkte hoeveelheden beschikbaar en wordt maar aan een aantal specialty koffiebranders geleverd.
Deze 100% biologische koffie is “semi-washed”. De koffiebessen worden met de hand geoogst en daarna gewassen. De eventueel aanwezige overrijpe bessen blijven drijven en worden samen met blaadjes en stukjes hout afgeschept. De rijpe (rode) en onrijpe (groene) bessen zinken en worden handmatig verwerkt in een pulpmachine, die het vruchtvlees van het zaad (de koffieboon) verwijdert. De Locals zelf zeggen dat je de koffie meer body en een eigen ‘karakter’ geeft door de koffiebessen nat te pulpen. De koffiebonen worden daarna zongedroogd op het terras. Als de bonen helemaal droog zijn, verwijdert een pelmachine de hoornschil en het zilvervlies. Ten slotte worden de bonen gesorteerd op kwaliteit.
Al onze koffiebonen worden volgens het ‘slowroast’ principe gebrand. De koffiebonen worden met deze methode langzaam gebrand waardoor de smaak en het aroma zich beter en gelijkmatig kunnen ontwikkelen. Deze methode van branden kost iets meer tijd, maar bij ons gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit.
9 gram – 20 – 25 sec.
30 gram – 500 ml.
alle filtermethodes (o.a. snelfilter, Chemex, Hario V60 en Kalita)
Fruitige- en karameltonen, chocolade, medium body, helder gebalanceerde aciditeit, fijne nasmaak, soepel.
Land: Indonesië
Regio: Lintong
Hoogte: 1.600 meter
Keurmerk: biologisch
Hoogte: 1.600 m
Oogst: Oktober – Januari
Proces: Semi-washed, hand-pulped en zongedroogd
City (Licht)
Intensiteit
Lington is een regio in het noorden van Sumatra vlakbij Lake Toba. Het meer is ontstaan door een vulkaan uitbarsting die ongeveer 70.000 jaar plaats vond. Door de vulkanische grond is het een ideaal gebied om koffie te verbouwen.
Midden 17e eeuw werd koffie door Nederlanders naar Indonesië gebracht. In 1877 sloeg bladroest toe waardoor hele plantages verloren gingen. Na een import van robustabonen uit Afrika werden de plantages weer opgebouwd. Indonesië verbouwd maar 6 tot 10 procent arabicabonen en daar behoort Lintong ook bij.
Deze Sumatra Lintong Raja Batak is in beperkte hoeveelheden beschikbaar en wordt maar aan een aantal specialty koffiebranders geleverd.
Deze 100% biologische koffie is “semi-washed”. De koffiebessen worden met de hand geoogst en daarna gewassen. De eventueel aanwezige overrijpe bessen blijven drijven en worden samen met blaadjes en stukjes hout afgeschept. De rijpe (rode) en onrijpe (groene) bessen zinken en worden handmatig verwerkt in een pulpmachine, die het vruchtvlees van het zaad (de koffieboon) verwijdert. De Locals zelf zeggen dat je de koffie meer body en een eigen ‘karakter’ geeft door de koffiebessen nat te pulpen. De koffiebonen worden daarna zongedroogd op het terras. Als de bonen helemaal droog zijn, verwijdert een pelmachine de hoornschil en het zilvervlies. Ten slotte worden de bonen gesorteerd op kwaliteit.
– flexibele richtlijnen –
9 gram – 20 – 25 sec.
30 gram – 500 ml.
alle filtermethodes (o.a. snelfilter, Chemex, Hario V60 en Kalita)