Snelfilter

Banner image

Bereiding Snelfilter

Read More
a

BENODIGDHEDEN

– Snelfilter koffiezetapparaat bijvoorbeeld een Moccamaster KBG
– Versgemalen koffiebonen (snelfiltermaling) – wij adviseren om een ‘single origin’ te gebruiken.
– Bonenmaler

DOSERING

7 – 9 gram per 125 ml water.

a

BEREIDING

1. Maal de koffiebonen grof (snelfiltermaling). Loopt de koffie te snel door, gebruik dan een fijnere maleing. Loopt de koffie te langzaam door gebruik dan een grovere maling.

2. Gebruik ongeveer 7 – 9 gram per 125 ml. water. Uiteraard is de verhouding altijd naar eigen smaak.

3. Maak het filter nat voordat je de gemalen koffie erin doet. Zo voorkom je de papiersmaak.

4. Gebruik het snelfilter koffiezetapparaat volgens de gebruiksaanwijzing. Elke machine werkt verschillend en heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.

5. Kopje voorverwarmen en de koffie in het kopje schenken

De eerste zeefmethode dateert uit 1684. In het begin van de 19e eeuw werd de methode doorontwikkeld en resulteerde in de ‘flipdrip’.De eerste snelfilter werd geintroduceerd in 1970. 20 jaar later kent iedereen het systeem waarbij koffie en koffieprut worden gescheiden door een papieren filter. Maar wist u ook dat veel smaakstoffen niet in uw kopje belanden maar door het papier worden geabsorbeerd? Een goede tip derhalve is het filter nat te maken voordat er koffie wordt ingeschept (een verzadigde spons kan immers bijna niets meer opnemen). Nog beter is het om een ‘permanentfilter’ (van plastic, rvs of goud) te gebruiken. Deze filters laten alle smaak goed door en zijn bovendien milieuvriendelijk.