Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Recept: Koffie, bacon & uienchutney

Recept: Koffie, bacon & uienchutney

Koffie, bacon & uienchutney klinkt als veel, misschien te veel verschillende smaken, maar deze jam is de perfecte combinatie tussen zoet en zout, met een kleine kick.

Alle aroma’s die je in deze chutney vindt zijn diep en veelzijdig. De bacon bijvoorbeeld, heeft een smokey zoute toon. De stroop geeft een diepe en aardse smaak, en de uien een bijna romige zoete smaak. En de koffie? Die is niet prominent aanwezig, maar geeft bij elke hap een effect waar je je vinger net niet op kan leggen. Een echte secret ingredient!

Onze tip is om een krachtige koffie te gebruiken zoals onze magusto of aficionado. Bovendien raden we aan om de chutney bij een zachte en milde kaas te eten zoals brie of jong belegen. Ook een hamburger, hot dog of broodje kaas zal nog beter smaken met een schepje van de koffie, bacon & uienchutney!

 

Wat heb je nodig voor de koffie, bacon & uienchutney?

 • 200-250 gram ontbijtspek
 • 2 grote zoete uien
 • een half kopje sterke koffie of twee espresso’s
 • 1 theelepel azijn
 • 4 eetlepels stroop
 • 1 1/2 theelepel mosterdzaad
 1. Leg de plakken ontbijtspek op elkaar, en snij in de breedte zodat je korte reepjes krijgt. Bak deze in de pan totdat ze lekker knapperig zijn, waarna je ze uit de pan schept.
  Zorg dat je het vet in de pan achterblijf.
 2. Snij de uien in halve ringen en bak deze in het spekvet voor ongeveer 20 minuten op een heel laag vuur. Schep regelmatig om, om zo te voorkomen dat de uien bruin worden.
 3.  Voeg de koffie, azijn, stroop en mosterdzaad toe aan de pan, en laat het geheel voor 40 minuten (met deksel) pruttelen op een heel laag vuur. Schep elke 15 minuten om.
 4. Voeg zout, peper en misschien nog wat stroop toe om het geheel op smaak te brengen.
 5. Als de chutney te grote stukken bevat, kan je het geheel kort in de blender pureren. Maar deze stap kan overgeslagen worden.
 6. De chutney kan in een luchtdichte trommel of glazen pot voor 3 weken in de koelkast bewaard worden. Als de chutney dan niet al op is 😉
 7. Serveer de koffie, bacon & uienchutney bij je borrel om zo de smaken van de kaas nog meer naar voren te brengen. Of gebruik de chutney op je broodje, burger of hot dog.

 

Koffie, bacon en uienjam van Brandmeester's koffie