Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Misset Koffie Top 100 2014
koffiebonen brandmeesters

Misset Koffie Top 100 2014

 

All for one and one for all

united we stand, divided we fall

 

Brandmeester’s heeft in 2014 niet meegedaan aan de Misset Koffie Top 100. Dit was een moeilijke beslissing, omdat we graag willen bewijzen, dat we de beste brander zijn in Nederland. Als lid van de SCAE en als co-sponsor van de Dutch Barista Championship geloven wij namelijk in het principe dat elke rangschikking – op welk wedstrijdpodium dan ook – kwaliteit bevestigt en bevordert: de kwaliteit van de voorbereiding, de kwaliteit van de uitvoering en de kwaliteit van het eindresultaat. Dat koffiebranders en horecaondernemers op dit podium een gezamenlijke inspanning doen voor de klant, is een zuivere grondgedachte bovendien.

Als organisator heeft Misset er dit jaar om kostentechnische redenen voor gekozen om voor deelname aan de Top100 inschrijfgeld van de koffiebranders te vragen. Niet ieder kan of wil zich nu nog meten op dit aangepaste podium. Een begrijpelijke keuze, want het commerciële belang streeft zo het belang van de klant voorbij. In de optiek van Brandmeester’s moet de Top100 namelijk een initiatief zijn van het publiek (en de onafhankelijke pers) voor het publiek. Echter door de nieuwe – betaalde – opzet verschuiven het initiatief en het belang naar een andere kant, naar de koffieleverancier. Hierdoor kantelt de onafhankelijkheid van de Top100 en dreigt ook de inspirerende grondgedachte kopje onder te gaan.

Deze constatering ligt ten grondslag aan de principekeuze van Brandmeester’s om in 2014 niet aan de Top100 mee te doen. Het betekent echter niet, dat we ons verzetten tegen de Top100. Want Misset Horeca en Brandmeester’s streven hetzelfde doel na en meestal lopen onze wegen ook parallel. Echter soms kruisen onze paden.

 

Lammert Brouwers

directeur

Brandmeester’s