Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Recept: Koffie Scones
Koffie scones Brandmeesters

Recept: Koffie Scones

Koffie Scones

Een echte zondagsbrunch of high tea is niet compleet zonder een scone. Een mix tussen een cake en een koekje, zacht van binnen en krokant van buiten; zo kan je een scone beschrijven.
Er zijn veel verschillende smaken scones die je kan nuttigen. Van citroen met maanzaad tot chocolade en nog meer. Scones zijn vaak niet te zoet van smaak omdat je er jam bij eet, en als onderdeel van een high tea als middenstap wordt gegeten tussen de zoute sandwiches en de zoete taartjes.

Bij Brandmeester’s hebben we een recept voor scones ontwikkeld met ons favoriete ingrediënt: koffie!

Hoe maak je de lekkerste scones? We delen onze geheimen! 

In deze blog delen we onze vier geheimen die deze scones heel speciaal maken, en als je deze tips volgt, dan kunnen we (bijna) garanderen dat alle scones op zijn voordat de dag over is.

We raden als eerste aan om voor de scones onze Sumatra Lintong (BIO) koffie te gebruiken, en deze koffie ook te drinken bij de lekkernij. Dit delicate koffiesoort is perfect voor een cafetière, chemex of mokapot, en past goed bij de scones omdat het vol is met tonen van mokka, chocolade, en honing. Door deze zoete aroma’s hoef je minder suiker te gebruiken, en krijg je toch meer smaak in vergelijking met het gebruik van suiker.

Als tweede tip raden we sterk aan om een beetje kardemom te gebruiken. De kardemom is niet sterk aanwezig, maar is een smaak waar je net niet je vinger op kan leggen en een verrassend effect geeft. Een echte secret ingrediënt!

De derde geheime tip die we met je delen is om hele koude boter te gebruiken, en deze te raspen. Dit klinkt heel gek, maar omdat de boter door het raspen heel fijn is, mengt het zich beter met het meel. Geen klonten boter in je scone, maar een mooi en egaal deeg.

Als laatste delen we twee tips in één: zorg ervoor dat het deeg koud blijft voor het bakken. Houd de boter bijvoorbeeld tot het laatste moment in de koelkast, en zorg ervoor dat je het deeg zo min mogelijk aanraakt. Zo warmt het deeg zo min mogelijk op, en zo overkneed je het deeg niet. De lekkerste scones zijn namelijk gemaakt van deeg dat zo min mogelijk gekneed is, in vergelijking met brooddeeg dat je wel lang moet kneden.

Nu we al onze tips gedeeld hebben, is het tijd om aan de slag te gaan!

Wat heb je nodig voor de koffie scones?

Koffie scone:

 • 360 gr tarwe bloem
 • 70 gr bruine basterdsuiker
 • zakje bakpoeder (16 gram)
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel kardemom
 • 170 gr ongezouten roomboter
 • 75 ml volle melk
 • 75 ml koffie (Sumatra Lintong is onze favoriet voor dit recept)

Koffie icing:

 • 120 gr poedersuiker
 • 3 eetlepels koffie (Sumatra Lintong is hiervoor ook onze keuze)
 1. Zet de koffie volgens de gewenste zetmethode en laat dit afkoelen.
 2. Verwarm de oven voor op 200°C.
 3. Haal de boter uit de koelkast, en rasp de boter grof. Zet de boter weer terug in de koeling.
 4. Meng het bloem, suiker, bakpoeder, zout en kardemom in een grote mengkom.
 5. Voeg de boter toe aan de droge ingrediënten, en meng met je handen zodat alle stukjes boter bekleed zijn met de droge ingrediënten.
 6. Voeg de melk en (koude) koffie bij elkaar, en voeg de vloeistof beetje bij beetje toe aan het deeg.
 7. Probeer zo min mogelijk het deeg te kneden. Het doel is om alleen de ingrediënten met elkaar te mengen, maar meer kneden dan dit is niet nodig.
 8.  Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak, en vorm een ronde bal die je plat drukt. Denk: een dikke pizza.
 9. Snij het deeg in 8 stukken, en leg deze apart van elkaar op bakpapier op een bakplaat.
 10. Bak de scones voor 12-15 minuten in het midden van de oven. De scones zijn gaar wanneer je een saté prikker in het midden van een scone steekt, en deze er schoon uitkomt.
 11. Nu komt het moeilijkste deel terwijl je keuken zich vult met een heerlijk aroma: wacht totdat de scones zijn afgekoeld.
 12. Als de scones zijn afgekoeld, meng je de poedersuiker met de koffie tot een stroperige consistentie.
 13. Bestrijk de koffie scones met de icing, en smullen maar!