Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Espressomachine/Halfautomaat schoonmaken? Zo doe je dat!

Espressomachine/Halfautomaat schoonmaken? Zo doe je dat!

Smaakt de koffie niet meer zo goed zoals vroeger? Of ben je druk bezig met de schoonmaak en wil je je machine ook reinigen? Brandmeester’s deelt alle tips om je espressomachine, ook wel halfautomaat of pistonmachine genoemd, grondig schoon te maken. Alle schoonmaakartikelen van hoge kwaliteit kan je in onze webshop vinden, zo haal je alleen het beste in huis voor je schoonmaakwerk!
Het onderhoud voor de halfautomaat kan in twee tijdsperioden verdelen: het dagelijkse en wekelijkse/maandelijkse werk. Het is van belang dat je de dagelijkse taken elke dag doet wanneer je je machine gebruikt. Voor de wekelijkse/maandelijkse taken hangt het ervan af hoe vaak je je machine gebruikt. Maak je meer dan 4 espresso’s per dag? Maak je machine dan 1x in de week grondig schoon.

  • Het dagelijkse werk houdt in dat je na ieder gebruik de stoompijp en filterdrager schoon maakt. Dit zorgt ervoor dat melk- en koffieresten niet achterblijven die de smaak van de volgende kop koffie kunnen aantasten. De stoompijp maak je schoon door een vochtige microvezel doek te gebruiken en de stoom aan te zetten. Vergeet ook niet de lekbak te legen en schoon te spoelen wanneer deze vol is.
  • Onder de maandelijkse taken vallen klussen zoals het ontkalken van de machine en de maalschijven van de koffiemolen schoon te maken. In deze blog delen we onze meesterlijke tips om de machine van top tot teen (uh, schroef) schoon te maken.

Hoe maak je je machine wekelijks/maandelijks grondig schoon?

Bonenmalers

1. Zet de bonenmaler uit en sluit de bonenhopper (het bonenreservoir) aan de onderkant af.

2. Haal de bonenhoppers van de malers af en doe de bonen die nog in het reservoir zijn in luchtdichte bewaarblikken.

3. Maak de binnenkant van de bonenhopper schoon met de reinigingsdoekjes van Urnex (plaats de reservoirs nooit in de vaatwasser).

4. Gebruik de koffiemaler reinigingstabletten van Puro om de maler grondig schoon te maken en de maalschijven effectief te reinigen.

Filterdragers, -bakjes en zetgroepen

5. Haal de filterdrager uit de zetgroep en haal het filterbakje eruit.

6. Spoel de losse koffie van de filterbakje en -drager.

7. Plaats het blindfilter in de filterdrager, doe er een espressolepel blindfilterpoeder in en spoel de zetgroep als volgt:

• zet de filterdrager in de zetgroep

• schakel de machine 5 seconden aan en 3 seconden uit, herhaal dit 10 keer, haal nu de filterdrager uit de zetgroep

• spoel de filterdrager af, reinig de zetgroep en -ring met de Coffeetool en herhaal het vorige punt nog een keer of 5 met schoon water waarbij je ook de filterdrager heen en weer beweegt (wiggle).

8. Leg de metalen delen van de filterdrager en het filterbakje in een bak. Vul deze bak met heet water en blindfilteroplossing (handvatten droog laten). Laat dit 2-3 uur staan en spoel daarna de filterbakjes en -dragers af met water.

9. Plaats het filterbakje weer in de filter dragers en plaats deze weer terug in de zetgroep.

Espressomachine

9. Verwijder de lekbak en het rooster. Was deze af.

10. Blaas het stoompijpje schoon (door de knop te draaien) en gebruik de melkreiniger van Puro om de stoompijp grondig schoon te maken. We raden aan om de melkreiniger met heet water in een glas te mengen en hier de melkpijp even in te laten staan.

12. Poets de buitenkant van de machine en het bedieningspaneel (niet met glassex – maar met een roestvrijstaal reiniger).

13. Gooi de gebruikte doeken in de was.

Voor een overzicht van alle schoonmaakmiddelen voor het grondig schoonmaken van je espressomachine/pistonmachine/halfautomaat vind je hier een overzicht.

Bekijk al onze Puro reiningsmiddelen in een overzicht


Bekijk >