– Duwpot
– Koffiebonen
– Bonenmaler
– Water
– Waterkoker
– Weegschaal
– Houten lepel
– 18* gram koffiebonen grof voor de 3-kops
– 50* gram koffiebonen voor de 8-kops.
*Dit is een indicatie en is uiteraard afhankelijk van je eigen voorkeur!
1. Maal 18* gram koffiebonen grof voor de 3-kops of 50* gram koffiebonen voor de 8-kops.
*Dit is een indicatie en is uiteraard afhankelijk van je eigen voorkeur!
2. Kook het water en laat het afkoelen tot ongeveer 90°C.
3. Verwarm het glas van de duwpot voor met heet water en giet het overtollige water weg.
4. Doe de afgewogen, grofgemalen koffie in de duwpot. Plaats de duwpot op de weegschaal en tarreer deze.
5. Schenk een deel van het water van 90°C op de gemalen koffie, zodanig dat deze volledig bevochtigd is (pre-infusie). Zet de timer op 3 minuten en wacht ongeveer 30-45 seconden totdat het ontgassen klaar is en schenk de rest van het water op. Lees af op de weegschaal hoeveel water erbij gaat 250 ml (= 250 g) voor de 3-kops en 700 ml (= 700 g) voor de 8-kops.
6. Roer de substantie even door met een houten lepel en plaats het deksel (plunjer) op de duwpot, zodanig dat de plunjer met zeef de gemalen koffie juist onder water houdt.
7. Als de timer afloopt, duw de plunjer langzaam (in ± 30 seconden) naar beneden.
8. Schenk de koffie uit in een voorverwarmd kopje.
De duwpot is ook wel bekend onder de namen cafetière of French Press en is al een oude, beproefde methode. In 1929 had de Italiaanse designer Attillio Calimani patent op deze methode. Door de jaren heen werd deze methode van koffie zetten steeds verbeterd.
De glazen cylinder wordt met grof gemalen koffie gevuld. Hierop wordt water gegoten dat net van de kook is (na het koken dus niet direct opgieten!). De koffie en het water dienen goed te worden gemengd en moet zo’n 3 minuten trekken. Dan wordt een metalen zeef (plunjer) voorzichtig naar beneden geduwd zodat koffie en koffieprut zich scheiden.Een zeer goede zetmethode waarbij smaak en geur zich perfect kunnen ontwikkelen tot een koffie met een goede body en een volle afdronk. Voordeel van deze bereidingswijze is dat niets het water scheidt: het contact is direct en optimaal.