Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Duurzaamheid: een greep uit onze initiatieven 
Koffieplantage Mauritius

Duurzaamheid: een greep uit onze initiatieven 

Bij Brandmeesters zijn wij al vanaf het begin van onze oprichting in 1994 bezig met duurzaamheid en werken wij samen met leveranciers die zich inzetten voor gelijkheid, educatie en het verbeteren van de mensenrechten in de koffieketen.  

Zo zijn wij onder andere lid van de Specialty Coffee Association (SCA), zijn onze verpakkingen gemaakt van biobased materiaal en speelt hergebruik van koffie residu en koffie restanten een grote rol.  

Eerlijke (koffie)prijs en biologische herkomst 

Als een van de eerste koffiebranderijen in Nederland zijn wij vanaf het begin van onze oprichting al lid geworden van de SCA. De SCA is een organisatie die specialty coffee in de gehele wereld promoot en nieuwe standaarden in de industrie heeft opgezet die er onder andere voor zorgen dat koffieboeren een eerlijk prijs ontvangen voor hun koffie.  

Naast ons SCA lidmaatschap hebben wij koffies in ons assortiment met het zowel het Rainforest als het UTZ keurmerk en zijn onze koffies en theeën veelal van biologische herkomst.  

Groeiende oesterzwammen en het kleuren van textiel met koffie 

Hergebruik en recycling staat hoog in het vaandel bij Brandmeesters en onze producten zijn veelzijdig, ook na het consumeren ervan. Zo wordt ons koffieresidu, in de volksmond koffieprut genoemd, gebruikt voor het kweken van onder andere oesterzwammen. Restanten van koffie worden gebruikt voor het kleuren van kleding en ander textiel. Zelfs voor onze oude enveloppen en briefpapier hebben we een nieuwe bestemming kunnen krijgen en wel in de vorm van notitieblokken. 

Duurzame verpakkingen en minder CO2 uitstoot 

In de industrie wordt veel gebruikt gemaakt van koffieverpakkingen op basis van aluminium en plastic. Wij hebben gekozen voor koffieverpakkingen wat gemaakt is van biobased materiaal, dat wil zeggen dat deze gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen.  

In onze brandstore in Amsterdam zijn onze ‘to-go bekers van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt. Vanuit onze brandstore worden zoveel mogelijk bestellingen in Amsterdam met de bakfiets geleverd om de CO2 uitstoot te verminderen.  

Uiteraard blijven wij kijken naar duurzame oplossingen en samenwerkingen.