Chemex

Chemex – zetmethode

Chemex slow coffee

Bereiding

Stap 1
Maal de koffiebonen.

Stap 2
Kook het water en schenk het over in een ketel met een zwanenhals.

Stap 3
Schenk het water dat net van de kook af is op het filter, zonder dat er koffie in zit. Het natmaken van het filter voorkomt een nare bijsmaak van het papier, daarnaast warm je de Chemex op. Als je de Chemex weer leegschenkt, houd dan de schenkopening aan de bovenzijde. Hierdoor schenk je de kan sneller leeg en voorkom je onderdruk in de kan. Er stroomt lucht via de opening naar binnen.

Stap 4
Laat de rest van het water afkoelen tot ongeveer 90°C.

Stap 5
Verdeel de koffie in het filter.

Stap 6
Schenk een kleine hoeveelheid water rustig in een ronddraaiende beweging op de koffie. De koffie zal, net als brooddeeg, gaan rijzen/uitzetten. Dit proces heet pre-infusie en wordt in het Engels ‘Blooming’ genoemd.

Chemex bereiden

Stap 7
Wacht ongeveer 35 seconden totdat je geen druppels meer uit het filter ziet komen.

Stap 8
Giet dan, heel rustig, in een cirkelbeweging het hete water op. Zorg ervoor dat je de buitengrens van de koffie niet raakt. Vul het water tot aan de bovenrand van de Chemex. Één keer opschenken is voldoende.

Stap 9
De koffie loopt nu in een rechte straal in de Chemex.

Stap 10
Wanneer de koffie het ‘bolletje’ raakt (in het glas aan de voorkant) is de Chemex voldoende gevuld. Dit zal 3,5 tot 4 minuten duren. Als dit proces langer duurt dan 4 minuten, zorg dan voor een grovere maling. Wanneer het sneller klaar is dan 3,5 minuut, zorg dan voor een fijnere maling.

Stap 11
Wanneer al het koffie door het filter is gekomen, verwijder dan het filter en schenk de koffie uit in een voorverwarmd kopje.

Tip: De koffie wordt nog lekkerder wanneer deze iets is afgekoeld.

Benodigdheden

Chemex
Filters voor de Chemex
Weegschaal
Koffiebonen
Bonenmaler
– Water
– Waterkoker*
Opschenkkan*
*In plaats van een aparte waterkoker en opschenkkan, kun je ook gebruik maken van een Bonavitaketel of een Hario Buono ketel.

Dosering
SCAE dosering is 55-65 gram per liter

Dosering bij 60 gram per liter:
– 360 ml = 22 gram
– 500 ml = 30 gram
– 900 ml = 54 gram
– 1150 ml = 69 gram

Shop alle producten in onze webshop!

Chemex groot