Chemex

Banner image

Bereiding Chemex

Read More
e

BENODIGDHEDEN

Chemex
Filters voor de Chemex
Weegschaal
Koffiebonen
Bonenmaler
– Water
– Waterkoker*
Opschenkkan*

*In plaats van een aparte waterkoker en opschenkkan, kun je ook gebruik maken van bijvoorbeeld een Fellow Clara EKG ketel of een Hario Buono ketel.

DOSERING

Specialty Coffee Association Europe (SCAE ) dosering is 55-65 gram per liter

Dosering bij 60 gram per liter:
– 360 ml = 22 gram
– 500 ml = 30 gram
– 900 ml = 54 gram
– 1150 ml = 69 gram

e

BEREIDING

1. Maal de koffiebonen (medium/grof).

2. Kook het water (TIP: gebruik een ketel met een zwanenhals) en vouw de Chemex filter volgens de gebruiksaanwijzing.

3. Schenk het water dat net van de kook af is op het filter, zonder dat er koffie in zit. Het natmaken van het filter voorkomt een bijsmaak van het papier, daarnaast warm je de Chemex op. Als je de Chemex weer leegschenkt, houd dan de schenkopening aan de bovenzijde. Hierdoor schenk je de kan sneller leeg en voorkom je onderdruk in de kan. Er stroomt lucht via de opening naar binnen.

4. Laat de rest van het gekookte water afkoelen tot ongeveer 90°C.

5. Verdeel de koffie in het filter.

6. Schenk een kleine hoeveelheid water rustig in een ronddraaiende beweging op de koffie. De koffie zal, net als brooddeeg, gaan rijzen/uitzetten. Dit proces heet pre-infusie en wordt in het Engels ‘Blooming’ genoemd.

7. Wacht ongeveer 35 seconden totdat je geen druppels meer uit het filter ziet komen.

8. Giet dan, heel rustig, in een cirkelbeweging het hete water op. Zorg ervoor dat je de buitengrens van de koffie niet raakt. Vul het water tot aan de bovenrand van de Chemex. Één keer opschenken is voldoende.

9. De koffie loopt nu in een rechte straal in de Chemex.

10. Wanneer de koffie het ‘bolletje’ raakt (in het glas aan de voorkant) is de Chemex voldoende gevuld. Dit zal 3,5 tot 4 minuten duren. Als dit proces langer duurt dan 4 minuten, zorg dan voor een grovere maling. Wanneer het sneller klaar is dan 3,5 minuut, zorg dan voor een fijnere maling.

11. Wanneer al het koffie door het filter is gekomen, verwijder dan het filter en schenk de koffie uit in een voorverwarmd kopje.

Tip: De koffie wordt nog lekkerder wanneer deze iets is afgekoeld.