Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Van onze branders: HARIO V60 met de “Kenia – AA Nyeri”

Van onze branders: HARIO V60 met de “Kenia – AA Nyeri”

Misschien heb je het al vaker voorbij zien komen: de HARIO V60. Een alternatieve manier van koffiezetten. Het is een beetje meer werk dan op een knopje drukken, maar het is het proberen waard! Zeker voor de koffieliefhebber die altijd het beste kopje koffie wilt drinken, raden we sterk aan om deze zetmethode eens te proberen. Dus gun jezelf – of een ander – het ultieme koffiemoment en proef het Brandmeester’s verschil.

Voor deze blog hebben onze branders Tom & Richard samengezeten, veel koffie geproefd en hun persoonlijke recept opgeschreven. Door het volgen van deze stappen en deze hoeveelheden te gebruiken, heb je alle kennis om thuis de lekkerste koffie-ervaring te beleven.

Wat maakt de HARIO V60 zetmethode zo speciaal?

Door het speciale ontwerp en de vorm van de HARIO V60 komen de meest subtiele smaken van de koffie naar boven. Je kan daardoor echt een verschil proeven tussen een koffieboon die uit Sumatra komt of een boon die van een Braziliaanse koffieplant komt. Deze zetmethode is daarom perfect voor elke koffieliefhebber die alles uit de koffiebonen wilt halen en de beste smaakbelevenis wil ervaren.

Wat is zo speciaal aan de vorm van de V60?

De V60 is een filterdrager in de vorm van een V met spiraalvormige ribbels aan de binnenkant. Ze worden van glas, porselein, metaal en kunststof gemaakt en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het effect van de ribbels is dat er lucht tussen het filter en de dripper komt, het daardoor niet aan elkaar vastplakt en het water geleidelijk in de mok/server/koffiekan loopt. Zo is de tijd van extractie wat langer (in vergelijking met bijvoorbeeld een espresso), maar is er meer mogelijkheid voor de ontwikkeling van meer aroma’s en zo ook de meest subtiele tonen. Een echte slow-brew waarvoor je de tijd moet – maar ook wilt – nemen.

Bij deze speciale zetmethode is precisie van belang. Het is daarom essentieel dat je de goede hoeveelheid koffiebonen en water gebruikt. Ook speelt de temperatuur van het water een grote rol en is timing een grote factor in het succes van deze zetmethode. Het is in het begin even wennen, maar na een paar keer oefenen wil je geen andere koffie meer.

Welke Brandmeester’s koffie kan ik gebruiken?

Voor deze speciale zetmethode kan je in principe elk type koffieboon gebruiken. De smaken van de koffieboon komen verfijnder uit, waardoor onze branders aanraden om voor deze zetmethode een Single Origin te proberen. De Single Origins worden individueel gebrand op een manier dat de mooiste smaken en beste eigenschappen naar boven komen. Door het gebruik van deze “slow-brew” V60 zetmethode komen deze aroma’s perfect tot hun recht en haal je alles uit de koffie.  Zo heb je de mogelijkheid om precies te proeven wat elke koffieregio zo speciaal maakt. De vulkanische grond in Sumatra geeft bijvoorbeeld de bonen uit deze regio een distinctieve mokka smaak, maar de mineraalrijke rode bodem in Kenia geeft bijvoorbeeld de bonen fruitige tonen. Beiden zijn koffiebonen, maar een wereld van verschil qua smaak!

Onze branders Tom & Richard, raden aan om eens de Kenia – AA Nyeri uit te proberen. Het land staat bekend om de koffie van hoge kwaliteit met fruitige tonen. Door de zetmethode komen de subtiele zoete smaken van de koffie naar boven. Een koffie die rijk van smaak is en perfect om puur van te genieten.

Welke attributen heb ik nodig?

HARIO heeft over de jaren heen veel producten uitgebracht om de V60 zetmethode zo lekker, gemakkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Er bestaan bijvoorbeeld speciale houders, mokken en weegschalen met een ingebouwde timer. In onze webshop kan je ook de V60 basis benodigdheden als een bundel kopen. Zo heb je alles gelijk in je winkelwagen en hoef je niet apart de producten toe te voegen. Onze branders Tom & Richard hebben een overzicht gemaakt van de essentiële items die je nodig hebt om de HARIO V60 zetmethode te proberen.

De basismaterialen:

 • V60 dripper: deze dripper is essentieel in het proces. Dit item is namelijk de drager voor de filter waarin de gemalen koffiebonen geplaatst worden en waar het hete water in geschonken wordt. Zonder deze houder is het onmogelijk om de koffie voor te bereiden. De V60 dripper wordt gemaakt van verschillende materialen (porselein, glas, metaal en kunststof) en kan je in onze webshop en winkel in de leukste kleuren vinden!
 • Verse koffie: de Kenia – AA Nyeri is één van de persoonlijke favorieten van onze branders wanneer ze de V60 gebruiken. Voor het beste resultaat raden Tom & Richard je ook aan om de bonen te malen vlak voor het bereiden van de koffie. Hierdoor blijven de bonen langer vers en gaan zo min mogelijk smaken verloren. Als je liever de koffie door ons laat malen, dan kan je dit bij het bestellen in onze webshop (en in onze winkel) aangeven. Bij het bestellen kan je de maalgraad selecteren (kies de laatste optie “gemalen voor snelfilter”).
 • Ketel: voor de HARIO V60 is het essentieel dat het water op de juiste temperatuur is. Als het water namelijk te heet is, dan verbranden de koffiebonen. Onze branders raden je daarom aan om een ketel te gebruiken met een ingebouwde temperatuurmeter. Zo weet je precies hoe warm het water is. Het fijne van deze ketel is ook dat ie er heel mooi uitziet!
 • Filters: naast de V60 houder is het belangrijk voor deze zetmethode om de juiste filter te gebruiken. Deze filter plaats je namelijk in de dripper en vormt een barrière tussen de gemalen koffiebonen en de filterdrager. In onze webshop zijn verschillende grootte filters te vinden, gebaseerd op welk type dripper je hebt.
 • Weegschaal met timer: voor dit recept is het belangrijk om de juiste hoeveelheid gemalen koffiebonen te gebruiken. Een goede weegschaal helpt je om nauwkeurig te zijn. Bij de HARIO V60 dripmethode is het een kunst om de juiste hoeveelheid water op het juiste moment voor de juiste tijdsduur te laten doorstromen. Dit klinkt ingewikkeld, maar na een paar keer oefenen ben je er zo aan gewend! Een goede weegschaal met timer maakt een wereld van verschil.

Extra’s die elke euro waard zijn:

 • Server/koffiekan: de V60 dripper kan je gelijk op een mok plaatsen, maar als je een kopje koffie met meerdere mensen deelt is het wel zo handig als de koffie gelijk in een mooie koffiekan loopt. Zo kan je goed zien hoe de koffie zich ontwikkelt, maar het maakt het verdelen van de koffie ook gemakkelijker.
 • Koffiemaler: om de beste resultaten uit deze zetmethode te halen, raden onze branders aan om versgemalen koffiebonen te gebruiken. Het beste is als je zelf een koffiemaler hebt zodat je de koffiebonen kan malen vlak voordat je deze gebruikt.

Wat is het recept voor 350ml koffie?

 • 20 gram (vers) gemalen koffiebonen
 • 350ml water (91°C) en extra voor het voorverwarmen

Hoe maak je de muffins?

 1. Plaats de filter in de V60 dripper en plaats de filterdrager op de mok/server/koffiekan.
 2. Spoel de filter in de houder voor met het warme water (hierdoor verwarm je niet alleen de dripper voor, maar ook de mok/server/koffiekan).
 3. Verwijder het water uit de mok/server/koffiekan.
 4. Plaats de gemalen koffiebonen in de filter en maak een klein kuiltje in het midden.
 5. Giet 60ml water op de gemalen koffiebonen in circulaire beweging (zodat alle bonen nat worden en niet alleen het center).
 6. Laat het water gedurende 30 seconden in de mok/server/koffiekan lopen.
 7. Giet 240ml water over de koffiebonen en wacht nog eens 30 seconden.
 8. In totaal loopt de koffie nu 1 minuut door.
 9. Giet de laatste 50ml over de bonen en wacht nogmaals 30 seconden.
 10. Als de timer in totaal op 1 minuut 45* staat, kan de V60 verwijderd worden en kan je genieten van de koffie.

*De timer geeft op het einde 1 minuut 45 aan, omdat de paar seconden om de ketel op te tillen en te gieten in totaal ongeveer 15 seconden bedragen.