Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Hoe groen zijn wij? Alles over onze duurzaamheid

Hoe groen zijn wij? Alles over onze duurzaamheid

De koffiewereld kent verschillende keurmerken met een variatie aan doeleinden: van bosbehoud tot eerlijke prijzen en van biologische belangen tot het creëren van sociale kansen. Bij Brandmeester’s heb je waarschijnlijk de volgende twee logo’s al gezien: een wit blad op een groen vlak en een groene kikker. Wat zijn deze twee keurmerken en welke impact hebben ze?

Producten zijn biologisch wanneer er geen pesticiden, herbiciden of fungiciden zijn gebruikt en de natuur zoveel mogelijk haar werk kan doen. Biologische landbouw resulteert daardoor niet alleen in koffiebonen die veiliger en gezonder zijn voor menselijke consumptie, maar het is ook gunstiger voor het lokale ecosysteem en de boeren. Om in aanmerking te komen voor een Skal-keurmerk moeten niet alleen bedrijven zich houden aan de strenge richtlijnen, maar ook de boerderijen en leveranciers. Iedere stap in de koffie circle of life dient over een Skal-certificaat te beschikken.

In ons assortiment vind je twee biologische koffiesoorten: de Equîto en de Sumatra Lintong.

Rainforest Alliance  is een internationale organisatie met als doel om het voortbestaan van het regenwoud en het welzijn van de arbeiders in deze gebieden te beschermen. Boeren ontvangen bijvoorbeeld scholing op het gebied van het belang van het regenwoud en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Rainforest Alliance vindt bovendien ook dat werknemers ten minste een minimumloon moeten ontvangen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Kinder- en dwangarbeid zijn daarom ook verboden. Gecertificeerde Rainforest Alliance producten zijn te herkennen aan het groene logo met kikker die je kan vinden op tropische vruchten, chocolade, koffie en thee.

In ons assortiment vind je twee Rainforest Alliance koffiesoorten: de Floresta en de Guatemala – El Platanillo.

Welke impact maken wij nog meer?

Brandmeester’s werkt met verschillende koffieboeren over de hele wereld. Voor ons is het belangrijk om plantages uit te kiezen die een verschil uitmaken voor natuur en mens.

Zo werken we onder andere graag samen met de Fazenda do Lobo boerderij. Duurzaamheid en het ecosysteem zijn erg belangrijk voor dit traditionele familiebedrijf. Zo zijn zij onder andere voorzien van zonnepanelen en 30% van de plantage is beschermd natuurgebied waar jagen en vissen verboden is. Er worden zo min mogelijk tot geen pesticiden gebruikt en het verwerken van de koffie gaat volgens de Rainforest Alliance-normen.

Daarnaast werken wij samen met EFICO. Dit bedrijf verbindt sinds 1926 koffieboeren met koffiebranders en heeft een eigen stichting heeft opgezet genaamd de EFICO Foundation. Ze bieden onder andere trainingen aan koffieboeren over duurzaamheid en het belang van het regenwoud, maar ook scholing en maaltijden voor de kinderen van werknemers.

Bovendien worden onze verpakkingen bestickerd door onze vrienden en vriendinnen van de Hartekamp Groep. De Hartekamp Groep biedt diverse vormen van wonen, werken, leren en ondersteuning aan in de regio van Heemskerk tot aan Nieuw-Vennep. Ze ondersteunen mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking van alle leeftijden in hun ontwikkeling.