Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Blikvangers Nationaal Archief

Blikvangers Nationaal Archief

In samenwerking met het Nationaal Archief kun je bij ons vrijkaarten winnen voor de fototentoonstelling Blikvangers. Als je kans wilt maken op één van deze vrijkaarten, ga dan snel naar één van onze winkels, koop een product en ontvang gratis een Blikvanger’s blik (op=op). Wie weet ben jij één van de gelukkige winnaars!

 

Fototentoonstelling Blikvangers in het Nationaal Archief
Fototentoonstelling Blikvangers in het Nationaal Archief

Over fototentoonstelling Blikvangers

Vanaf vrijdag 20 februari stelt het Nationaal Archief de tentoonstelling Blikvangers open voor het publiek. Ruim 450 originele foto’s uit eigen collectie tonen Nederland en de wereld door de ogen van bekende en minder bekende nationale en internationale fotografen, zoals Robert Capa, Eva Besnyö, László Moholy-Nagy, Willem van de Poll, Paul Huf, Alexandrine Tinne, Cas Oorthuys en Ed van der Elsken.

Ruim 150 jaar geschiedenis in beeld

De foto’s vertellen niet alleen een verhaal, maar laten ook de ontwikkeling van de fotografie zien. Zo zien we Den Haag en Algiers in de 19e eeuw door de ogen van Alexandrine Tinne. In de tijd dat reisfotografie nog amper bestond, was zij een pionier. Foto’s van Robert Capa en Gerda Taro tonen de verwoestingen in Spanje en het menselijk leed tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Het was de eerste oorlog die dankzij snelle kleinbeeldcamera’s direct in beeld kon worden gebracht. De fotoreportages hiervan die als picture stories in geïllustreerde tijdschriften kwamen hadden een grote impact op het publiek.

De volwassenwording van de Nederlandse fotojournalistiek wordt zichtbaar tijdens de Watersnoodramp in 1953. In een tijd zonder televisie en internet speelde fotografie een belangrijke rol bij de verslaglegging en beeldvorming over de ramp. Fotograaf Henk Blansjaar legde de evacuatie van burgers bij de ramp vast en won met zijn iconische beeld van een moeder met haar kinderen de Zilveren Camera voor de Beste Persfoto van 1953.

Oculus Rift

Speciaal voor Blikvangers is een nieuwe stad gebouwd: Photopolis. Met een 3D-bril, de Oculus Rift-bril, kan de bezoeker via een virtual reality tour zelf de collectie verder verkennen. In totaal zijn in Photopolis 10.000 foto’s te ontdekken.

Fotograaf des Vaderlands

Koen Hauser, Fotograaf des Vaderlands, heeft speciaal voor de tentoonstelling een serie van acht nieuwe foto’s gemaakt. Hiermee levert hij commentaar op de originele historische beelden en de verhalen die in de thema’s getoond en verteld worden. Zijn doel is de verwondering terug te brengen die de foto’s in hun tijd teweeg gebracht kunnen hebben.

Blikvangers wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Zabawas, het VSBfonds, ACOMO, het Lucas-Ooms Fonds, Rijnja en het Genootschap voor het Nationaal Archief.

Openingstijden en rondleidingen

Voor actuele informatie en openingstijden, ga naar www.gahetna.nl/blikvangers

Bron: Nationaal Archief