Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Uganda – Strato Berry met de AeroPress

Uganda – Strato Berry met de AeroPress

De AeroPress. Misschien ken je deze speciale zetmethode al, of misschien (nog) niet. Door de naam en de vorm lijkt het net alsof de AeroPress voor de ruimtevaart is gemaakt, maar de uitvinder Alan Adler heeft in 2005 deze zetmethode bedacht voor het gebruik op aarde. Alan is een gepensioneerde engineering instructeur van de Universiteit van Stanford en een groot koffieliefhebber. Naast het ontwikkelen van hoogwaardig sportspeelgoed, ging hij in 2004 aan de slag met het ontwikkelen van een zetmethode om de perfecte kop koffie te kunnen zetten. Bij deze zetmethode druk je met kracht water door gemalen koffiebonen waardoor je een ander smaakprofiel creëert in vergelijking met het gebruik van een halfautomaat of Hario V60.

De AeroPress bestaat uit drie onderdelen: een plastic cilinder met aan de ene kant een filterdrager en waar je aan de andere kant een zuiger kan plaatsen. De filters kunnen van papier of metaal zijn waarbij de laatste optie de meest duurzame is omdat het hergebruikt kan worden. Naast een filter heb je voor deze zetmethode versgemalen koffie nodig, heet water, een weegschaal en een timer.

Voor deze zetmethode raadt onze brander Richard je aan om de inverted methode toe te passen. Hierbij komt de gemalen koffie pas op het allerlaatste moment in contact met de natte filter en blijft de koffie zo lang mogelijk droog.

Welke andere Brandmeester’s tips kunnen we met je delen?

Ten eerste raden we je aan om niet te hard de zuiger door de cilinder te drukken. Een beetje kracht is vereist bij de AeroPress, maar om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk koffiedik in je kop duwt, is het belangrijk om niet te hard de zuiger door de cilinder te drukken. Daarnaast raadt Brandmeester’s je altijd aan om de meest versgemalen koffie te gebruiken. Deze handige mini maler van Hario is gemakkelijk op te bergen en kan tot 24 gram koffiebonen per keer malen. Maal de koffiebonen totdat ze zo fijn zijn als zandkorrels. In het geval je liever alle koffiebonen door ons laat malen, kun je dit aangeven bij het bestellen in onze webshop of Brandmeester’s winkel. Kies voor de optie “gemalen voor slowbrew” en je kan gelijk aan de slag.

Voor dit koffierecept gebruiken we de Uganda Strato Berry. Deze Single Origin is sinds september 2022 tijdelijk onderdeel van het Brandmeester’s assortiment. Uganda is een prachtig land dat bekend staat om de vriendelijke bevolking en de vele nationale parken waar berggorilla’s, cheeta’s, olifanten en andere wilde dieren leven. Het landschap varieert van tropische regenwouden tot sneeuw bedekte bergtoppen en van savannes tot een vulkanisch heuvellandschap. De passende bijnaam voor dit land is dan ook de “Parel van Afrika”. Het vulkanische heuvellandschap van Mount Elgon biedt de ideale omstandigheden aan voor een verrassende kop koffie. De koffieplanten groeien op een hoogte van rond de 1700 masl en de koffiebonen hebben door de vulkanische aarde een explosie van smaken met tonen van rode en tropische vruchten en een medium aciditeit.

Bij de AeroPress komt het vaak voor dat je de cilinder, filterdrager en de koffiemok van tevoren opwarmt. Voor dit recept raadt onze brander Richard aan om juist de AeroPress niet voor te verwarmen (de koffiemok en de filterdrager wel). Hierdoor krijg je een namelijk een zachtere extractie.

Deze Single Origin is perfect voor de AeroPress omdat door deze zetmethode het verrassende smaakprofiel goed tot haar recht komt. Je kan duidelijk tonen van rode en tropische vruchten proeven met een medium aciditeit. Een echte “natural” koffie, waarbij de koffiebessen in de Afrikaanse zon zijn gedroogd in plaats van gefermenteerd zoals bij het “washed” proces.

Wat heb je nodig voor een kop AeroPress Uganda Strato Berry koffie?

Hoe bereid je de koffie volgens de AeroPress Inverted Method?

 • Verwarm het water tot 85°C.
 • Plaats de zuiger in de AeroPress cilinder en plaats deze op zijn kop.
 • Verwarm de filterdrager met filter en de mok voor door hier 100ml warm water overheen te gieten. Zo verwijder je ook de houtsmaak van het papieren filter.
 • Voor dit recept verwarm je de AeroPress zelf niet voor (alleen de koffiemok en de filterdrager).
 • Weeg 15 gram koffiebonen af en maal de bonen.
 • Giet het water uit de mok.
 • Plaats de koffiebonen in de AeroPress (die nog steeds “op de kop” staat).
 • Start de timer en voeg 100ml warm water aan de koffiebonen toe. Roer het mengsel.
 • Voeg bij 0:30 seconden nog 150ml warm water toe.
 • Draai bij 1:20 het filter op de AeroPress en plaats de koffiemok over het filter.
 • Draai de gehele AeroPress op zijn kop (zodat het op de koffiemok rust).
 • Duw gedurende 20 seconden de zuiger naar de filterdrager toe, zodat de koffie met kracht de koffiemok in loopt.
 • Als de koffie te sterk is, kun je extra water toevoegen.