Blog

Brandmeesters / Alle blogs  / Recept: Chai Fruitcompote

Recept: Chai Fruitcompote

Hoe vaak overkomt het je dat je te veel thee hebt bereid? Of dat je een heerlijke kop thee voor jezelf hebt ingeschonken, maar je het helemaal vergeet te drinken. Een koude kop thee hoef je niet weg te gooien, want je kan er met gemak wat lekkers mee maken! Deze fruitcompote is zoet en krachtig van smaak met een klein zuurtje (door de appels en abrikozen). Perfect voor in je schaaltje yoghurt of kwark. Of wat dacht je van een lekker schaaltje warme havermout of overnight proteïne oats met een schepje fruitcompote om de dag mee te beginnen? Bij Brandmeester’s houden we van verwennerij en geven de tip om de Chai fruitcompote op te warmen en te serveren bij een bolletje vanille-ijs. Heerlijk smullen!

Wat is de Brandmeester’s tip?

Voor deze fruitcompote raden we aan om een sterke kop Chai Rooibos te gebruiken. Deze kruidige thee heeft van nature een zoetje en door de intense kruidige smaak is het niet nodig om extra specerijen zoals kaneel of kardemom toe te voegen. Naast de Chai, voegen de dadels ook een zoetige smaak aan de fruitcompote toe, maar als de fruitcompote niet zoet genoeg is, kan je altijd wat honing of suiker na het afkoelen toevoegen.

In het geval je geen fan bent van Chai Rooibos of dit niet in huis hebt, dan kan je als alternatief de Royal Winterthee gebruiken. Deze thee heeft zwarte theebladeren als basis en is een lekkere optie omdat deze thee ook vol zit met kruiden zoals kruidnagel, kaneel en gember. Voor de beste smaakbelevenis raden we aan om voor dit recept ook 10 gr Royal Winterthee te laten trekken in 350 ml water.

Een variatie van gedroogd en vers fruit kan je voor dit recept gebruiken en je kan gemakkelijk fruitsoorten verwisselen voor elkaar. Ben je geen fan van dadels? Als alternatief kan je bosbessen gebruiken. Of heb je geen peren in huis, gebruik dan aardbeien of bramen. Dat is het fijne aan dit recept: je kan het helemaal aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren en daardoor je eigen maken. Je kan er ook voor kiezen om de Chai fruitcompote te maken met alleen fruit wat in het seizoen is. Tijdens de zomermaanden kan je bijvoorbeeld lekkere verse aardbeien, kersen en frambozen toevoegen.

Wat heb je nodig om de Chai fruitcompote te maken?

  • 10 gr Chai Rooibos
  • 350 ml kokend water
  • 1 friszure appel
  • 1 conference peer
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr gedroogde abrikozen
  • 50 gr dadels
  • Sap van 1/2 citroen
  • Optioneel: 3 eetlepels honing (als je van een extra zoete fruitcompote houdt)

Hoe maak je de Chai fruitcompote?

  1. Kook het water en laat de Chai trekken totdat het water is afgekoeld.
  2. Snij de appels, peren, dadels en gedroogde abrikozen in blokjes.
  3. Voeg al het fruit, het Chai water en het sap van de 1/2 citroen in een steelpan.
  4. Breng het geheel aan de kook en laat het pruttelen op een laag vuur voor ongeveer 15 minuten.
  5. Zet het vuur uit na de 15 minuten.
  6. Serveer de compote warm met een bolletje ijs, of laat het geheel afkoelen (met een deksel op de pan).
  7. Bewaar de fruitcompote in de koelkast.