Soorten

ELK TYPE THEE HEEFT ZIJN EIGEN KARAKTER

THEESOORTEN

Van de theeplant wordt, afhankelijk van de bewerkingsmethode, groene, zwarte, oolong of witte thee verkregen. De onderlinge verschillen zijn groot en variëren tevens binnen elke theesoort.

ZWARTE THEE

Als eerste stap in het productieproces laat men de versgeplukte theeblaadjes gedurende 10-12 uur verwelken zodat de blaadjes slap worden. Vervolgens worden de blaadjes in een rolmachine onder lichte druk gekneusd waardoor de celsappen deels vrijkomen en het oxidatieproces op gang komt. De blaadjes kleuren hierdoor koperkleurig en de geur en smaakstoffen worden geactiveerd. Tenslotte wordt de thee gedroogd en gesorteerd. Het drogen zorgt ervoor dat het oxidatieproces wordt stopgezet.

Zwarte thee heeft een uitgesproken complex aroma en kan per soort vele smaak en geur nuances hebben. De kleur varieert van licht goudgeel tot diep roodbruin.

GROENE THEE

Bij groene thee is het belangrijk dat de reactie met zuurstof, in tegenstelling tot zwarte thee en oolong, niet op gang kan komen. Tijdens de oogst mogen de blaadjes niet samengeperst, geknakt of gekneusd worden, waardoor de enzymen vrij komen die het oxidatieproces op gang brengen.

Daarom worden, binnen 60 minuten na de oogst, de blaadjes verhit waardoor de enzymen vernietigd worden. De waardevolle stoffen (vitaminen, mineralen en spoorelementen) blijven in hoge mate behouden. Vervolgens worden de theebladeren gerold en gedroogd.

Groene thee is over het algemeen uitgesproken fris/bitter van smaak en heeft een subtiel en prikkelend aroma. De kleur van de infusie is helder en groen/geel van kleur.

OOLONG THEE

Deze halfgefermenteerde thee is geen zwarte en ook geen groene thee. Oolong thee wordt vooral in Taiwan (Formosa) en China geproduceerd. De blaadjes worden na het plukken licht gekneusd en in de zon te drogen gelegd, totdat ze aan de randjes beginnen te oxideren. Dan wordt het oxidatieproces gestopt en worden de blaadjes gedroogd.

Het aftreksel is amberkleurig en zacht/fruitig van smaak. Ook het aroma heeft een licht fruitig karakter.

WITTE THEE

Deze thee wordt op zeer beperkte schaal geproduceerd in China en Sri Lanka. De nieuwe knoppen worden geplukt voordat ze opengaan, gestoomd en vervolgens gedroogd. De gekrulde knopjes hebben een zilverachtige kleur en geven een zeer licht strokleurig aftreksel. De smaak ligt tussen die van oolong en groene thee in.

KRUIDENTHEE / TISANE

Kruidenthee of tisane, zoals de Fransen het noemen, is niet afkomstig van de theeplant en is in feite geen thee, maar wordt wel vaak zo genoemd. Deze drank wordt gemaakt van kruiden en bevat daarom geen theïne.

Bekende voorbeelden zijn Verveine, Rooibos, Maté, Pepermunt en Kamille.

THEEKLASSEN

De laatste fase van het bewerkingsproces is het sorteren van de gedroogde thee in zeefmachines. Dit sorteren is van cruciaal belang. De bladgrootte bepaalt de snelheid waarmee geur, kleur en smaak vrij komen tijdens het zetten van thee. Hoe groter het blad, hoe langer de thee moet trekken. Het is dus belangrijk dat alle stukjes thee die voor een pot thee worden gebruikt even groot zijn. De namen van de klassen verwijzen naar de grootte van het blad. De volgende klassen zijn veelgebruikte aanduidingen:

Pekoe (=begroeid met witte haartjes): dit is de beste pluk van de struik, omdat alleen de jongste blaadjes deze witte haartjes hebben. Het zegt iets over de kwaliteit van de pluk, maar niet van de thee.

Orange Pekoe(OP): Dit zijn de zachte eerste theebladeren, lang en dun gerold, de smaak is verfijnd, de kleur van de thee is lichter dan Pekoe.

Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP): Dit zijn hele theebladeren van de jongste topblaadjes en de knop. Na het oxidatieproces en het drogen krijgen ze een goudgele kleur.

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP): Dit is GFOP met veel gouden puntjes. Door het zeer zorgvuldige rollen van de thee ontstaat een heel gelijkmatige oxidatie dat veel gouden puntjes oplevert.

Souchong: Grote bladeren worden in de lengte gerold. Door deze speciale roltechniek ontstaan grote, rafelige theebladeren die een prachtige extractie geven.

 

Thee_soorten_2_1200xFoto credits: © elaine tan & © Zsuzsanna Kilian