Koffiesoorten

Waar het allemaal om gaat bij de koffieteelt is de koffieboon. Niet alle zestig soorten van de Coffeaplant zijn echter even geschikt voor consumptie. Eigenlijk kunnen we zeggen dat er maar drie soorten actief verbouwd worden voor consumptie: de Coffea Liberica, de Coffea Robusta en de Coffea Arabica. Vanwege de matige kwaliteit en de lage opbrengst wordt de Coffea Liberica steeds minder verbouwd. De Coffea Robusta en Coffea Arabica zijn de belangrijkste soorten.

COFFEA ROBUSTA [COFFEA CANEPHORA]

De ruwe bonen van de Robusta zijn rond, lichtgroen en hebben een rechte nerf. Ze groeien in vochtige, laaggelegen valleien en tropische bossen tot een hoogte van 600 meter. De kwaliteit van de Robusta bonen is minder verfijnd dan de kwaliteit van de Arabica. Vergeleken met de Arabica is de Robusta plant beter bestand tegen hogere temperaturen, hevige regenval en ziekten. Zij hoeft minder intensief gesnoeid te worden en heeft een hogere opbrengst per hectare. De goedkopere Robusta’s worden vooral gebruikt in instant koffie en als basis voor de goedkopere (rood-merk) melanges.

COFFEA ARABICA

De Arabica bonen zijn donkergroen, ovaal en groter dan de Robusta’s. Bovendien is de nerf niet recht maar gebogen. Ze groeien het best in een bergklimaat op een hoogte die ligt tussen de 600 en 1800 meter. Verder prefereren ze een jaartemperatuur van niet meer dan 21 graden Celsius, overvloedige regen en geen vorst. De betere Arabica bonen groeien in hooggelegen gebieden boven de 1500 meter, waar de lucht ijl is. Kenmerkend voor de Arabica bonen is het evenwichtige aroma en de complexe vol-aromatische smaak. Arabica’s bevatten minder cafeïne dan Robusta’s, namelijk tussen 0,8 en 1,3%.  Juist hierom heeft Arabica de meest verfijnde smaak en -niet te vergeten- het breedste smaakspectrum. Arabica koffie is vergelijkbaar met wijn; de grond waar de struik in geworteld staat, de ligging van de helling, de hoogte van de berg en het microklimaat bepalen -net als bij wijn -het karakter van elke koffiesoort [vinologie: terroir]. Juist om deze eigenschappen koopt Brandmeester’s alleen Arabica bonen in.