Koffie branden

DE KOFFIEBOON GEEFT HAAR GEHEIMEN PRIJS

Als vakmanschap ergens een grote rol speelt, dan is het wel bij het branden van koffie. Tijdens dit proces ‘bevrijdt’ de koffiebrander de bijzondere aroma’s en het volle karakter uit de pure koffiebonen die Brandmeester’s met grote zorg heeft ingekocht. In korte tijd geeft de koffieboon haar geheimen prijs en worden het aroma en de smaak van de koffie definitief bepaald. De nog groene koffieboon ondergaat een ware metamorfose: zij verliest vocht, kleurt bruin en ‘popt’ net als popcorn. Hoe verser de boon, hoe luider de ‘pop’ zal zijn. Precies op het moment waarop de koffie de gewenste branding heeft bereikt zet de koffiebrander het proces stop en koelt hij de bonen af met lucht. De boon is nu twee keer zo groot geworden en heeft haar herkenbare goudbruine kleur gekregen.

DE KUNST VAN HET BRANDEN

De vele kritische factoren die van invloed zijn op het branden van koffie verheffen dit proces tot een ware kunst. De koffiebrander moet het proces voortdurend zeer nauwgezet in de gaten houden. Een beetje te lang branden, een kleine afwijking in temperatuur, er hoeft maar iets te gebeuren en de smaak van de koffie is anders dan de koffiebrander voor ogen stond. Het branden van koffie is de kunst van de koffiebrander, die door vakmanschap en ervaring een eigen stempel drukt op het aroma en de smaak van de koffie. Hij is degene die ervoor zorgt dat de koffie zijn beste eigenschappen prijsgeeft.

EEN KRITISCH PROCES

Als u zich iets meer in het prachtige product koffie verdiept, komt u zeker uitdrukkingen tegen als ‘Full City’, ‘French’, ‘Italian’ en vele andere. Deze namen hebben te maken met de kleur van de bonen als resultaat van het brandingsproces. Twee partijen bonen van dezelfde soort of variëteit kunnen onderling totaal verschillen. Aroma en smaak worden bovendien bepaald door zeer kritische factoren tijdens het branden: op welk moment in de brander hitte wordt toegepast, hoe hoog de temperatuur is en hoe lang gebrand wordt. Alle koffiesoorten bevatten natuurlijke suikers en oliën, die de bonen kleur geven en de sleutel vormen voor aroma en smaak. De wijze van branden bepaalt hoe de suikers en oliën zich in de bonen ontwikkelen. Brandmeester’s brandt de koffie in kleine hoeveelheden tegelijk, zodat de controle optimaal is en de kwaliteit en versheid altijd gegarandeerd zijn.

KoffiebranderijGRADATIES IN BRANDEN

We kunnen gebrande koffiebonen verdelen in gradaties: licht, medium, donker en zeer donker. Licht gebrande bonen hebben de kleur van kastanjes. Ze zijn aromatisch en hebben een frisse [rinse] smaak met een relatief lichte ‘body’ ; het rinse karakter van een koffie geeft een lichte twinkeling tussen de oren [net als bij het drinken van een droge witte wijn]. Medium gebrande bonen zijn lichtbruin van kleur, hebben een volle, milde, ronde smaak met een rinse nuance. Donker gebrande bonen zijn te herkennen aan hun donkerbruine kleur en wat “spatjes” olie waarmee het oppervlak soms is bedekt. De smaak is minder rins, maar vol en krachtig met een karamel [soms bitter] -zoete ondertoon. De heel donker gebrande bonen zijn vaak bijna zwart van kleur met olie op het oppervlak. Ze hebben een zeer uitgesproken en ietwat prikkelend aroma en een forse ‘body’. Donkere ‘roasts’ zijn bitterzoet en zeer krachtig van smaak en bevatten wat minder cafeïne dan lichtere.

EEN BEETJE VAKJARGON

Hoewel de koffiebranders geen standaardterminologie hebben voor de kleuren van de bonen na het branden, bestaat er toch een aantal algemeen gebruikte namen:

Cinnamon Roast – De boon heeft een kaneelkleur; het aroma doet denken aan noten en de smaak is droog en te rins, bijna zuur; de ‘body’ is te dun.
American Roast – Een kastanje kleurige boon met een geprononceerd aroma, een duidelijk rinse smaak en zoete nuances van geroosterde noten.
City Roast – Deze gradatie kenmerkt zich door een middelbruine kleur, een levendig aroma, volle smaak met zoete chocolade/karamelachtige nuances.
FullCity Roast – Donkerbruine bonen zonder sporen van olie; vol van aroma en smaak; met pittige en zoete nuances zoals herkenbaar in pure chocolade.
Vienna Roast – Donkerbruin gekleurde boon met hier en daar wat olie op het oppervlak; het aroma is krachtig en donker; smaak is vol, zoet en pittig.
Italian Roast – Zeer donker gebrande boon met meer olie op het oppervlak; [bitter-] zoete en prikkelende nuances domineren soms smaak en aroma.
French Roast – Te donker gebrande, bijna zwart gekleurde bonen, glanzend door de olie op het oppervlak. Een uitgesproken gebrand en pittig aroma en een diepe, sterk prikkelende smaak.

KoffiebranderDE KRACHT VAN PURE KOFFIES

Het grootste deel van het koffieassortiment dat Brandmeester’s aanbiedt, bestaat uit pure soorten Arabica koffie van verschillende plantages en landen (origens). Elke soort heeft zijn eigen karakter. Door te proeven bepaalt u zelf welke soort het beste bij u past. Wij adviseren u gaarne daarbij: want smaak op maat is ons motto. Tevens heeft Brandmeester’s een aantal melanges voor u samengesteld.

ZORGVULDIGE SELECTIE

Eén slechte boon kan een hele pot koffie bederven. Daarom koopt Brandmeester’s alleen koffiesoorten voor u in waaraan extra zorg is besteed. Zorg bij het plukken, zodat alleen de rijpe bonen zijn geplukt. Zorg bij het verwerken, waarbij wordt voldaan aan alle kwaliteitscontroles. Bovendien letten we er goed op dat de partijen koffie die we inkopen zijn gesorteerd naar grootte en gewicht. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige branding. Want ook u aan dit laatste stadium van het proces, het elke dag vers branden van de koffie, schenkt Brandmeester’s de vereiste zorg en aandacht. Een met zorg geteeld product verdient een met zorg uitgevoerde eindbewerking.

Gebrande-bonenHET WARE GEHEIM VAN VERS GEBRANDE KOFFIE

Of u nu een aromatische, milde of juist karaktervolle en pittige koffie wilt, Brandmeester’s laat u genieten van de beste koffiesoorten uit alle delen van de wereld. Het geheim schuilt in de zorg en verfijning waarmee Brandmeester’s een rijk assortiment van pure Arabica bonen inkoopt, samenstelt en vers voor u brandt. Proef en ontdek het geheim van vers gebrande koffie: Brandmeester’s koffie.