Branden

Branden-groene-koffiebonen

de kunst van het branden

Het vinden van hoge kwaliteit koffiebonen is nog maar het begin. Als onze branders Tom & Farkas de groene bonen ontvangen, branden zij de bonen op ambachtelijke wijze en in kleine hoeveelheden. Zo hebben ze meer controle over het proces en blijft de kwaliteit hoog.

Met veel passie worden de koffiebonen gebrand. Gebaseerd op hun zintuigen: oren, neus en ogen weten onze branders ervoor te zorgen dat de beste smaken en aroma’s naar boven komen. Voor elke koffiesoort passen ze namelijk de brandingstijd en de temperatuur van de brander aan. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de koffiebonen hun optimale smaak krijgen. En dat proef je!

Tijdens het branden verliest de koffieboon vocht en verkleurt van groen naar een donkerbruin. Als de boon bijna klaar is met branden maakt het een “pop” geluid zoals popcorn. Hoe verser de boon, hoe harder de “pop” is.
Wanneer de koffieboon de gewenste kleur heeft en van grootte is veranderd, stoppen onze branders het proces en worden de bonen afgekoeld door middel van lucht. Afkoeling door middel van lucht, in plaats van water, zorgt ervoor dat zoveel mogelijk aroma’s en smaken behouden blijven.

Onze branders stoppen het branden van de koffiebonen wanneer deze medium bruin gebrand zijn. Al onze koffiebonen worden volgens het ‘slowroast’ principe gebrand. De koffiebonen worden met deze methode langzaam gebrand waardoor de smaak en het aroma zich beter en gelijkmatig kunnen ontwikkelen. Deze methode van branden kost iets meer tijd, maar bij ons gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit.

gradaties van branden

Elke koffieboon is anders. De grond waar de koffieplant in is geworteld, de temperatuur, de hoeveelheid licht en regenwater die de plant ontvangt zijn grote factoren die de smaak van een koffieboon beïnvloeden. Het brandingsproces werkt als een soort vergrootglas en heeft een groot effect op welke aroma’s en smaken je terug kan proeven in je kopje koffie.

Het aroma en de smaak van de koffiebonen worden bepaald door zeer kritische factoren tijdens het branden: op welk moment in de brander hitte wordt toegepast, hoe hoog de temperatuur is en hoe lang gebrand wordt. Alle koffiesoorten bevatten natuurlijke suikers en oliën, die de bonen kleur geven en invloed hebben op het aroma en de smaak. De manier van branden bepaalt hoe de suikers en oliën zich in de bonen ontwikkelen. Brandmeesters brandt de koffie in kleine hoeveelheden tegelijk, zodat de brander meer controle heeft.

We kunnen gebrande koffiebonen verdelen de volgende gradaties:

Licht gebrande bonen hebben de kleur van kastanjes. Ze zijn aromatisch en hebben een frisse (rinse) smaak met een relatief lichte ‘body’ ; het rinse karakter van een koffie geeft een lichte twinkeling tussen de oren (net als bij het drinken van een droge witte wijn).

Medium gebrande bonen zijn lichtbruin van kleur, hebben een volle, milde, ronde smaak met een rinse nuance.

Donker gebrande bonen zijn te herkennen aan hun donkerbruine kleur en wat “spatjes” olie waarmee het oppervlak soms is bedekt. De smaak is minder rins, maar vol en krachtig met een karamel zoete ondertoon.

De heel donker gebrande bonen zijn vaak bijna zwart van kleur met olie op het oppervlak. Ze hebben een zeer uitgesproken en ietwat prikkelend aroma en een forse ‘body’.

Koffiebranderij-noord-holland
Onze koffiebranderij in Boesingheliede.
Brandprofiel-koffiebranderij

Roast typen

Hoewel de koffiebranders geen standaardterminologie hebben voor de kleuren van de bonen na het branden, bestaan er een aantal veel voorkomende benamingen:

Cinnamon Roast 0

De boon heeft een kaneelkleur. Het aroma doet denken aan noten en de smaak is droog met een hoge aciditeit en de ‘body’ is te dun.

American Roast 0

Een kastanje kleurige boon met een uitgesproken aroma, een gemiddelde aciditeit en zoete nuances van geroosterde noten

City Roast 0

Deze gradatie kenmerkt zich door een middelbruine kleur, een levendig aroma, volle smaak met zoete chocolade- en karamelachtige nuances.

Full City Roast 0

Donkerbruine bonen zonder sporen van olie; vol van aroma en smaak. Krachtige en zoete smaaknuances zoals je die kunt herkennen in pure chocolade.

Vienna Roast 0

Donkerbruin gekleurde boon met hier en daar wat olie op het oppervlak. Het aroma is krachtig en donker, vol en zoet van smaak.

Italian Roast 0

Zeer donker gebrande boon met meer olie op het oppervlak. Bitter-zoete en prikkelende nuances domineren soms smaak en aroma.

French Roast 0

Te donker gebrande, bijna zwart gekleurde bonen, glanzend door de olie op het oppervlak. Een uitgesproken gebrand en krachtig aroma en een diepe, sterk prikkelende smaak.