Bewaren

HET BEWAREN VAN KOFFIE

De vijanden van koffie zijn: warmte, vocht, lucht, licht en sterke geuren. Je kunt vers gebrande koffie dus het beste bewaren op een koele, donkere en droge plaats, dus niet in de koelkast: condens tast de delicate oliën in de koffie aan en daarmee de smaak en het aroma van koffie. Je kunt vers gebrande koffiebonen maximaal drie weken bewaren. Gemalen koffie kun je maximaal tien dagen bewaren, waarbij de kwaliteit met de dag snel afneemt.

TACTIEKEN EN TIPS

Als ervaren koffiebranders geven wij je graag een paar tips om de fijne aroma’s en bijzondere smaak van vers gebrande koffie zo lang mogelijk te bewaren:

  • Houd de koffie in de verpakking. Kies een bewaarbus die luchtdicht afgesloten kan worden en die niet veel groter is dan de hoeveelheid koffie die erin kan. Een weckglas met rubberring is ook prima, zolang je de koffie in de lichtdichte verpakking bewaart.
  • Bewaar koffie nooit in de buurt van sterk ruikende etenswaren of andere sterk geurende artikelen; dus ook nooit in de koelkast.
  • Investeer in een koffiemaler en koop ongemalen bonen. Maal zoveel bonen als je nodig hebt vlak voor het koffiezetten. Op deze manier worden de heerlijke aroma’s en smaak van uw koffie zo lang mogelijk bewaard. Zelf malen heeft ook als voordeel dat je zelf de fijnheid kiest die nodig is voor de zetmethode van jouw keuze.
  • Koop nooit meer koffie dan je in een week ook echt gebruikt, zeker als je gemalen koffie koopt.

Bonen kun je langer bewaren; ongeveer drie weken in een luchtdicht afgesloten bus.