espresso

kerstmelange

Kerstmelange

1000 1000 Brandmeesters

Speciaal voor de kerst hebben wij een melange samengesteld. De kerstmelange heeft warme accenten van pure chocolade met noten, rozijnen en een vleugje citroen.

Deze melange bevat bonen uit Yirgacheffe, Honduras, India & Sumatra.

250 gram met kerst & oud en nieuw groet!

Shop online >>>

Koffiebonen Guatemala

Guatemala – El Platanillo

1024 576 Brandmeesters

Guatemala

El Platanillo

Smaak
Deze koffie is vol en rijk van smaak en heeft tonen van karamel. Heerlijke romig met een smaaknuance van chocolade.

Branding
City

Bereiding
Aanbevolen voor snelfilter, duwpot en espresso.

Keurmerk
Deze single origin is een 100 procent Rainforest Alliance gecertificeerde koffie. Rainforest Alliance is een internationale organisatie die zich als doel stelt de ecosystemen en de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn, te beschermen. Het voortbestaan van het regenwoud en het welzijn en inkomen van de arbeiders staan bij deze organisatie voorop. Je herkent gecertificeerde Rainforest Alliance producten aan het groene kikker logo.

Facts
Land: Guatemala
Regio: San Marcos
Kwaliteit: Arabica
Hoogte: 1.000 – 1.500 meter
Proces: schaduwteelt, gewassen.
Keurmerk: Rainforest Alliance keurmerk

De koffieplant is van nature een schaduwplant, echter door de jaren heen is de teelt verplaatst naar zonrijke gebieden om de oogstopbrengst te verhogen. De bessen groeien in de zon namelijk sneller dan gewoonlijk. Door het langzame rijpingsproces zijn de “shade-grown” koffies diep en rijk van smaak.

De koffieplantage Finca El Platanillo ligt in de gemeente San Rafaël Pie de la Cuesta, in de provincie San Marcos in het zuidwesten van Guatemala. De totale oppervlakte van de plantage bedraagt 368 hectare, waarvan 321 hectare beplant is met koffiestruiken in schaduwrijke omgeving. De plantage ligt op de hellingen van de Tacana en Tajumulco vulkanen die behoren tot de hoogste in Midden-Amerika. De plantage zelf ligt op een hoogte tussen de 1060 tot 1463 meter.

In 1976 nam Don Samuel Coto Escobar de plantage over en vandaag de dag wordt deze beheerd door twee van zijn kinderen. De eigenaren van Finca El Platanillo gaan voor duurzame ontwikkeling en worden daarbij geholpen door de Efico Foundation. De heeft het Rainforest Alliance certificaat en is de eerste plantage ter wereld die gecertificeerd klimaatvriendelijk opereert.

In de zorg voor haar medewerkers heeft de plantage ook een basisschool voor 150 leerlingen. Dit verenigd niet alleen de bewoners van de plantage, maar ook de inwoners van de regio. De school is uitgegroeid tot de ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap.

Bestel >>>

India – Washed Plantation A

1024 576 Brandmeesters

India

Washed Plantaion A

Smaak
Een volle koffie met een rijk en kruidig aroma; donker gebrand, een [zoet-]kruidige smaak en een lange afdronk.
Smaak: Zacht, zoet, stroperig en gebalanceerd

Branding
Full City+

Bereiding
Aanbevolen voor snelfilter, duwpot & espresso

Facts
Land: India
Regio: South India
Kwaliteit: Arabica
Hoogte: 1.000 – 1.800 meter
Oogstperiode: van december tot februari
Proces: schaduwteelt, gewassen, 24 uur gefermenteerd, zongedroogd

De West-Ghats, een ruig gebergte in het westen van India, is de ruggegraat van de Indiase koffie-industrie.

India heeft al een liefdevolle verhouding met koffie gedurende de afgelopen 400 jaar. De Islamitische pelgrim, Baba Budan bracht volgens het verhaal 7 koffiezaden mee tijdens zijn pelgrimage naar het heilige land. Verstopt in zijn buikgordel wist hij deze India binnen te smokkelen. Deze zaden zou hij geplant hebben naast zijn bergspelonk, welke hij als onderkomen gebruikte, in Chikmagalur. Deze Mysore regio staat nu bekend als de bakermat van Indiase koffie.

Commerciële koffie verbouwing startte in India in 1840 toen de Britten, Arabica plantages oprichtte door de hele bergregio van Zuid India. Ze waren vooral gecharmeerd door het tropische klimaat, de hoogte, de zonnige hellingen, overvloedige regenval en rijke vochtige grond. Allemaal ideaal voor de cultivatie van Arabica. Niet voor niets is Italië de grootste importeur van Indiase koffies. Indiase Arabica is naast single, heerlijk als
onderdeel van een espressoblend.

Bestel >>>

Sumatra – Lintong

1024 576 Brandmeesters

Sumatra

Lintong

Smaak
Een delicate koffie met een rijk aroma en aardse tonen. In de afdronk proef je nuances van chocolade en honing.

Branding
Full City+

Aanbevolen voor
Duwpot, mokapot en espresso

Keurmerk
100% biologisch [Skal 023040]
Stichting EKO-keurmerk

Facts
Land: Indonesië
Regio: Lintong
Hoogte: 1.600 meter
Proces: Semi-washed, hand-pulped en  zongedroogd.
Keurmerk: biologisch

Lington is een regio in het noorden van Sumatra vlakbij Lake Toba. Het meer is ontstaan door een vulkaan uitbarsting die ongeveer 70.000 jaar plaats vond. Door de vulkanische grond is het een ideaal gebied om koffie te verbouwen.

Midden 17e eeuw werd koffie door Nederlanders naar Indonesië gebracht. In 1877 sloeg bladroest toe waardoor hele plantages verloren gingen. Na een import van robustabonen uit Afrika werden de plantages weer opgebouwd. Indonesië verbouwd maar 6 tot 10 procent arabicabonen en daar behoort Lintong ook bij. Deze 100% biologische koffie is “semi-washed”. De koffiebessen worden met de hand geoogst en daarna gewassen. De eventueel aanwezige overrijpe bessen blijven drijven en worden samen met blaadjes en stukjes hout afgeschept. De rijpe (rode) en onrijpe (groene) bessen zinken en worden handmatig verwerkt in een pulpmachine, die het vruchtvlees van het zaad (de koffieboon) verwijdert. De Locals zelf zeggen dat je de koffie meer body en een eigen ‘karakter’ geeft door de koffiebessen nat te pulpen. De koffiebonen worden daarna zongedroogd op het terras. Als de bonen helemaal droog zijn, verwijdert een pelmachine de hoornschil en het zilvervlies. Ten slotte worden de bonen gesorteerd op kwaliteit.

Bestel >>>

  • 1
  • 2