Single Origin

Costa Rica – La Pantera de Tarrazu

1024 576 Brandmeesters

Costa Rica

La Pantera de Tarrazu

Smaak
Een veelzijdige koffie, rijk van smaak en perfect in balans. De Costa Rica La Pantera heeft een volle body en tonen van sinaasappel, abrikoos en koffiebloesem.

Branding
Full City+

Bereiding
Aanbevolen voor snelfilter en duwpot.

Facts
Land: Costa Rica
Regio: Tarrazu district
Hoogte: 1.400 – 1.900 meter
Oogstperiode: van december tot maart
Proces: ‘Washed’ | zon- en schaduwteelt en met de wals gedroogd

Op één van de mooiste plekken op de wereld, wordt één van de beste koffiesoorten ter wereld verbouwd. Vanuit Cuba kwam in 1729 koffie in Costa Rica terecht. De rijke vulkanische grond en het perfecte klimaat zorgde voor een goede koffieproductie. Tot op de dag van vandaag zijn koffie en bananen de belangrijkste exportproducten van Costa Rica. In dit land worden alleen Arabica bonen verbouwd, het produceren van robusta is verboden.

In Tarrazu groeit de koffie waar de bergen de wolken raken. Hier wordt de vulkanische grond perfect gecombineerd met zon en regen om de koffiebonen de perfecte body, aroma en grootte te geven. Tarrazu is een gebied ten zuiden van San José en staat bekend om koffie met een lichte, pure smaak en zalig aroma. Goede Costa Ricaanse koffie heeft de aanduiding ‘SHB’ wat staat voor Strictly Hard Bean. Deze koffie wordt verbouwd vanaf 1500 meter. De bomen groeien door de koude nachten langzamer waardoor de koffie een vollere smaak krijgt. De zuurgraad is hoger en dat draagt bij aan een betere smaak.

Bestel >>>

Kenia AA Nyeri

Kenia – AA Nyeri

1024 576 Brandmeesters

Kenia

AA Nyeri

Smaak
Een exceptionele en aromatische koffie uit Kenia. Rijk en fruitig van smaak, tonen van zwarte bessen met een medium body en aciditeit.

Branding
Full City

Bereiding
Aanbevolen voor snelfilter, Chemex, Hario, duwpot en andere filtermethodes.

Facts

Land: Kenia
Herkomst: Nyeri
Soort: Arabica
Hoogte: 1.600 – 2.200 meter
Temperatuur: 25 ºC
Oogstperiode: van september tot en met december
Proces: gewassen
Droogmethode: zongedroogd
Grondsoort: rode vulkanische grond

Door de gunstige omstandigheden zoals de rode vulkanische grond, de hoogte van de plantages en een goed klimaat is Kenia bij uitstek een land waar kwaliteitskoffie wordt geproduceerd. Koffie uit Kenia kenmerkt zich door frisse en fruitige tonen en een vol aroma.

De koffie wordt veelal door boeren met een kleine plantage verbouwd. Elke oogst wordt streng gecontroleerd op kwaliteit van de koffiebonen en daarna worden de koffiebonen zorgvuldig gesorteerd op gradatie. De gradatie hangt af van de grootte van de koffiebonen en worden als volgt geclassificeerd:

AA – Groene koffiebonen met een screensize van 17 of 18 (7,2 mm).

AB – Iets kleiner dan de AA, screensize van 15 of 16 (6,6 mm).

PB – Peaberry Beans, deze koffiebonen hebben de vorm van een erwt. Ongeveer 10% van de Keniaanse koffie valt in deze categorie.

E – Elephant Beans, deze categorie bevat de grootste koffiebonen en zijn zeer zeldzaam.

C – Deze koffiebonen zijn te klein voor de AB categorie en hebben een screensize van 14 en 15.

TT – Lichte koffiebonen die door middel van een lucht worden gescheiden van de AA en de AB koffiebonen.

T – De categorie met de allerkleinste koffiebonen waarvan er veel gebroken zijn.

Buni – Deze koffiebonen komen van overrijpe en niet rijpe koffiebessen. Het is de laagste kwaliteit en is zuur van smaak.

In Kenia wordt 95% van de geproduceerde koffie verkocht op een veiling gehouden door de Nairobi Coffee Exchange.

Bestel >>>

Sumatra – Lintong

1024 576 Brandmeesters

Sumatra

Lintong

Smaak
Een delicate koffie met een rijk aroma en aardse tonen. In de afdronk proef je nuances van chocolade en honing.

Branding
Full City+

Aanbevolen voor
Duwpot, mokapot en espresso

Keurmerk
100% biologisch [Skal 023040]
Stichting EKO-keurmerk

Facts
Land: Indonesië
Regio: Lintong
Hoogte: 1.600 meter
Proces: Semi-washed, hand-pulped en  zongedroogd.
Keurmerk: biologisch

Lington is een regio in het noorden van Sumatra vlakbij Lake Toba. Het meer is ontstaan door een vulkaan uitbarsting die ongeveer 70.000 jaar plaats vond. Door de vulkanische grond is het een ideaal gebied om koffie te verbouwen.

Midden 17e eeuw werd koffie door Nederlanders naar Indonesië gebracht. In 1877 sloeg bladroest toe waardoor hele plantages verloren gingen. Na een import van robustabonen uit Afrika werden de plantages weer opgebouwd. Indonesië verbouwd maar 6 tot 10 procent arabicabonen en daar behoort Lintong ook bij. Deze 100% biologische koffie is “semi-washed”. De koffiebessen worden met de hand geoogst en daarna gewassen. De eventueel aanwezige overrijpe bessen blijven drijven en worden samen met blaadjes en stukjes hout afgeschept. De rijpe (rode) en onrijpe (groene) bessen zinken en worden handmatig verwerkt in een pulpmachine, die het vruchtvlees van het zaad (de koffieboon) verwijdert. De Locals zelf zeggen dat je de koffie meer body en een eigen ‘karakter’ geeft door de koffiebessen nat te pulpen. De koffiebonen worden daarna zongedroogd op het terras. Als de bonen helemaal droog zijn, verwijdert een pelmachine de hoornschil en het zilvervlies. Ten slotte worden de bonen gesorteerd op kwaliteit.

Bestel >>>

  • 1
  • 2