Single Origin

Koffiebonen Colombia

Colombia – Supremo

1024 576 Brandmeesters

Colombia Supremo

Antioquia Medellín

Smaak
Deze fruitige koffie uit Colombia heeft tonen van karamel en chocolade, een medium body, een heldere aciditeit en een soepele afdronk.

Branding
City

Bereiding
Aanbevolen voor slow coffee

Facts
Land: Colombia
Regio: Medellín
Kwaliteit: Arabica
Hoogte: 1200-2000 m
Arabica variëteit: Caturra, Typica, Bourbon
Oogst: September-December
Proces: Gewassen

Colombia is de op één na grootste producent van koffie in de wereld en de grootste producent van gewassen en Arabica koffie en staat vooral bekend vanwege de hoge kwaliteit. Ongeveer 12,5 miljoen zakken worden per jaar geëxporteerd en ongeveer 2 miljoen zakken zijn voor eigen consumptie.
Colombia produceert uitsluitend gewassen Arabica koffie in drie primaire variëteiten, welke worden onderscheiden volgens de regio’s waarin ze groeien.
Onze Colombia is een Supremo uit Antioquia – Medellín. Supremobonen zijn iets groter dan Excelsobonen. Beide kunnen van dezelfde boom geoogst zijn, maar worden op grootte gesorteerd na het wassen. Supremo representeert de hoogst haalbare kwaliteit.

Bestel >>>

 

Ethiopië – Sidamo

1024 576 Brandmeesters

Ethiopië

Sidamo

Smaak
Een koffie met een intens aroma, kruidige rinsheid en een bloemachtige nasmaak.

Branding
City

Bereiding
Aanbevolen voor snelfilter en duwpot

Facts
Land: Ethiopië
Regio: Sidamo
Kwaliteit: Arabica
Hoogte: 1.400 meter
Oogstperiode:  van november tot januari
Proces: handgeplukt, gewassen en zongedroogd

Sidamo ligt in het zuiden van Ethiopië, deze provincie staat bekend om zijn hoge kwaliteit koffiebonen.

Er bestaan veel verhalen over de ontdekking van koffie, maar tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie. Wel is bekend dat koffie zijn bakermat in Kaffa, een provincie in Ethiopië, heeft. Koffie is het belangrijkste export product van dit land. De tijd lijkt deels stil te hebben gestaan, want in Ethiopië groeit nog veel koffie in het wild. Bestrijdingsmiddelen worden nauwelijks gebruikt waardoor het merendeel van de koffie als natuurlijk biologisch kan worden bestempeld. Het land produceert een aantal van de meest fascinerende koffies in de wereld. Bekende hooggelegen koffiegebieden zijn Kefa, Wollega, Illubabor en Sidamo.

De Sidamo koffiebonen zien er klein en grijsachtig uit. De koffiebessen worden bij kleine plantages van minder dan 1 hectare met de hand geplukt wanneer ze volledig rijp zijn. Onder voortdurende supervisie worden alleen de beste bessen gebruikt.

Bestel >>>

Brazilië – Daterra Sunrise Estate

1024 576 Brandmeesters

Brazilië

Daterra Sunrise Estate

Smaak
Deze koffie heeft een diep notige smaak met nuances van vanille en karamel. Mild en met een klein zoetje in de afdronk. De Daterra Sunrise wordt verwerkt door middel van de ‘pulped natural’ methode. Hierbij wordt het vruchtvlees van de koffiebes verwijderd, maar het gelatineachtige laagje dat de boon omhult blijft intact. De koffie wordt hierdoor zoeter en krijgt een vollere textuur.

Branding
City

Bereiding
Aanbevolen voor onder andere duwpot en snelfilter

Keurmerk
Deze melange is een 100 procent Rainforest Alliance gecertificeerde koffie. Rainforest Alliance is een internationale organisatie die zich als doel stelt de ecosystemen en de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn, te beschermen. Het voortbestaan van het regenwoud en het welzijn en inkomen van de arbeiders staan bij deze organisatie voorop. Je herkent gecertificeerde Rainforest Alliance producten aan het groene kikker logo.

Facts
Land: Brazilië
Regio: Cerrado district
Hoogte: 900 meter
Oogstperiode: van mei tot augustus
Proces: ongewassen, hand- en machinaal geplukt, zongedroogd en droogmachine

Cerrado is een regio met een tropisch savanneklimaat. Het gebied heeft een rijke vulkanische kleigrond. De koffie wordt geplant in grote rijen net als de druiven bij wijnvelden. Een irrigatiesysteem zorgt ervoor dat koffieplanten voldoende water krijgen bij gebrek aan regen.

De koffie is afkomstig van Daterra, een groot bedrijf waar topkwaliteit het absolute doel is en heeft het het Rainforest Alliance keurmerk.
Wat Daterra zo bijzonder maakt in een groot koffieproducerend land als Brazilië, is dat de verwerking snel na de oogst plaatsvindt en het proces gewaarborgd wordt door een geavanceerde kwaliteitscontrole. Daterra is hiermee ook bekend geworden in de Cup of Excellence van Brazilië.

Bestel >>>

Koffiebonen Guatemala

Guatemala – El Platanillo

1024 576 Brandmeesters

Guatemala

El Platanillo

Smaak
Deze koffie is vol en rijk van smaak en heeft tonen van karamel. Heerlijke romig met een smaaknuance van chocolade.

Branding
City

Bereiding
Aanbevolen voor snelfilter, duwpot en espresso.

Keurmerk
Deze single origin is een 100 procent Rainforest Alliance gecertificeerde koffie. Rainforest Alliance is een internationale organisatie die zich als doel stelt de ecosystemen en de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn, te beschermen. Het voortbestaan van het regenwoud en het welzijn en inkomen van de arbeiders staan bij deze organisatie voorop. Je herkent gecertificeerde Rainforest Alliance producten aan het groene kikker logo.

Facts
Land: Guatemala
Regio: San Marcos
Kwaliteit: Arabica
Hoogte: 1.000 – 1.500 meter
Proces: schaduwteelt, gewassen.
Keurmerk: Rainforest Alliance keurmerk

De koffieplant is van nature een schaduwplant, echter door de jaren heen is de teelt verplaatst naar zonrijke gebieden om de oogstopbrengst te verhogen. De bessen groeien in de zon namelijk sneller dan gewoonlijk. Door het langzame rijpingsproces zijn de “shade-grown” koffies diep en rijk van smaak.

De koffieplantage Finca El Platanillo ligt in de gemeente San Rafaël Pie de la Cuesta, in de provincie San Marcos in het zuidwesten van Guatemala. De totale oppervlakte van de plantage bedraagt 368 hectare, waarvan 321 hectare beplant is met koffiestruiken in schaduwrijke omgeving. De plantage ligt op de hellingen van de Tacana en Tajumulco vulkanen die behoren tot de hoogste in Midden-Amerika. De plantage zelf ligt op een hoogte tussen de 1060 tot 1463 meter.

In 1976 nam Don Samuel Coto Escobar de plantage over en vandaag de dag wordt deze beheerd door twee van zijn kinderen. De eigenaren van Finca El Platanillo gaan voor duurzame ontwikkeling en worden daarbij geholpen door de Efico Foundation. De heeft het Rainforest Alliance certificaat en is de eerste plantage ter wereld die gecertificeerd klimaatvriendelijk opereert.

In de zorg voor haar medewerkers heeft de plantage ook een basisschool voor 150 leerlingen. Dit verenigd niet alleen de bewoners van de plantage, maar ook de inwoners van de regio. De school is uitgegroeid tot de ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap.

Bestel >>>

Guatemala – Antigua

1024 576 Brandmeesters

Guatemala

Antigua

Smaak
Deze koffie is rijk van smaak, heeft een fris aroma, een stevige body met milde chocoladenuance in de afdronk.

Branding
Full City+

Bereiding
Aanbevolen voor snelfilter, duwpot

Facts
Land: Guatemala
Regio: Vallei van Antigua
Kwaliteit: Arabica
Hoogte: 1.450 – 1.850 meter
Oogstperiode:  van december tot april
Proces: handgeplukt, gewassen, 36 tot 48 uur fermentatie en zongedroogd

Antigua koffie heeft zijn karakter te danken aan een rijke vulkanische grond, veel zon en koele nachten.  Drie actieve vulkanen zorgen om de dertig jaar voor een vulkaanuitbarstingen waardoor er extra stikstof – in de al rijke bodem – terechtkomt.

In 1750 werden koffiebomen door jezuïtische priesters het land binnengebracht. De productie was gestaagd, maar met de hulp van Duitse immigranten bloeide de koffieproductie tot wat het nu is.

Antigua is een prachtig oud-koloniaal stadje, één van de mooiste plaatsen van Guatemala. Het gebied van Antigua staat bekend om zijn goede koffie en door de hoogte van de koffieplantages hebben zij het kenmerk ‘SHB’ strictly hard bean. De koffie is niet alleen van uitmuntende kwaliteit, maar heeft ook een veelzijdige vollere smaak dan koffie uit andere delen van Guatemala.

Om er zeker van te zijn dat de klant echte Antigua koffie ontvangt, zijn de jutezakken gelabeld. De labels zijn voorzien van een zegel dat de teler lid is van de APCA; Antigua Coffee Producers Association. Zij waarborgen en beschermen de koffie die uit Antigua komt.

Bestel >>>

India – Washed Plantation A

1024 576 Brandmeesters

India

Washed Plantaion A

Smaak
Een volle koffie met een rijk en kruidig aroma; donker gebrand, een [zoet-]kruidige smaak en een lange afdronk.
Smaak: Zacht, zoet, stroperig en gebalanceerd

Branding
Full City+

Bereiding
Aanbevolen voor snelfilter, duwpot & espresso

Facts
Land: India
Regio: South India
Kwaliteit: Arabica
Hoogte: 1.000 – 1.800 meter
Oogstperiode: van december tot februari
Proces: schaduwteelt, gewassen, 24 uur gefermenteerd, zongedroogd

De West-Ghats, een ruig gebergte in het westen van India, is de ruggegraat van de Indiase koffie-industrie.

India heeft al een liefdevolle verhouding met koffie gedurende de afgelopen 400 jaar. De Islamitische pelgrim, Baba Budan bracht volgens het verhaal 7 koffiezaden mee tijdens zijn pelgrimage naar het heilige land. Verstopt in zijn buikgordel wist hij deze India binnen te smokkelen. Deze zaden zou hij geplant hebben naast zijn bergspelonk, welke hij als onderkomen gebruikte, in Chikmagalur. Deze Mysore regio staat nu bekend als de bakermat van Indiase koffie.

Commerciële koffie verbouwing startte in India in 1840 toen de Britten, Arabica plantages oprichtte door de hele bergregio van Zuid India. Ze waren vooral gecharmeerd door het tropische klimaat, de hoogte, de zonnige hellingen, overvloedige regenval en rijke vochtige grond. Allemaal ideaal voor de cultivatie van Arabica. Niet voor niets is Italië de grootste importeur van Indiase koffies. Indiase Arabica is naast single, heerlijk als
onderdeel van een espressoblend.

Bestel >>>

  • 1
  • 2