Cona zetmethode

Cona

Algemeen

Scheikunde op z’n best, met een zeer attractief zetsysteem als resultaat. In tegenstelling tot de bij de mokapot genoemde PUSH methode, is de Cona een methode waarbij het water door de koffie wordt getrokken (PULL). In de onderste bol wordt water aan de kook gebracht waarna het door het pijpje naar de bovenste bol wordt geduwd. Daar vermengt het zich met de (relatief grofgemalen) koffie. Door de verwarmingsbron van de onderste bol te stoppen zal de lucht in die bol afkoelen en hierdoor een vacuüm veroorzaken. Door dit vacuüm wordt de koffie door het filtersysteem heen vanuit de bovenste bol door het pijpje naar beneden getrokken (pull). Het eindresultaat is een milde volle koffie en een zeer aantrekkelijk schouwspel op tafel of het aanrechtblad. De Cona zetmethode wordt ook wel de vacuümmethode genoemd, of het systeem met de twee glazen bollen.

Zetmethode Cona

Benodigdheden
– Cona
– Koffiebonen
– Bonenmaler
– Water

Bereiding

Stap 1
Maal de koffiebonen en plaats de gemalen koffie in het bovenste gedeelte van de Cona.
* De hoeveelheid koffie is afhankelijk van je eigen voorkeur.

Stap 2
Kook water en laat het iets afkoelen en giet het in de onderste gedeelte van de Cona. Je kunt ook koud water gebruiken, maar dan duurt het even voordat het is opgewarmd.

Stap 3
Steek de spirituslamp aan of plaats de Cona op een andere warmtebron.
*Gebruik alleen spiritus en geen andere brandstoffen zoals olie o.i.d.!

Stap 4
Wanneer het water bijna begint te koken, plaats dan het bovenste gedeelte van de Cona, gevuld met de gemalen koffie, op het onderste gedeelte. Zorg ervoor dat deze goed wordt geplaatst!

Stap 5
Als al het water door de gemalen koffie in het bovenste gedeelte van de Cona is getrokken, kun je de Cona van de warmtebron halen of dek de spirituslamp af met het kapje.

Stap 6
Het water zal nu teruglopen in de onderste kan.

Stap 7
Wanneer alle koffie in het onderste gedeelte is gedaald, kun je het uitschenken in een voorverwarmd kopje.