Aeropress

Aeropress – zetmethode

Aeropress zetmethode

Met deze ‘zuiger-methode’ pers je handmatig onder druk koffie door een filter. De kwaliteit van je kopje koffie kun je zelf bepalen door de te gebruiken koffiesoort, de maalgraad, de hoeveelheid water en de extractietijd zelf te kiezen. Bij eerste oogopslag lijkt de Aeropress erg op de French Press, de zetmethoden verschillen echter wel degelijk van elkaar. Bij de French Press wordt bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van papieren filters, bij de Aeropress wel. Daarnaast wordt de koffie in tegenstelling tot de French Press onder druk door het filter gedrukt wat zorgt dat andere smaakstoffen in de koffie komen. Gebruik van de Aeropress is erg eenvoudig, evenals het schoonmaken ervan.

Bereiding

STAP 1
Draai de grof geperforeerde kap van de cilinder af en plaats de microfilter in deze kap en draai de kap vervolgens weer terug op de cilinder.

STAP 2
Doe de gemalen koffie in de cilinder (ongeveer één maatschepje per kop koffie) en plaats het geheel op een koffiekopje.

STAP 3
Schenk heet water op de gemalen koffie, maak gebruik van de markeringen die op de Aeropress aangegeven staan.

STAP 4
Roer vervolgens gedurende 10 seconden de koffie door het water.

STAP 5
Plaats de rubberen zuiger in de cilinder en druk je de zuiger stevig naar beneden. Na ongeveer 20 seconden zou al het water door het filter gedrukt moeten zijn. Laat het nog een paar seconden uitdruppelen voordat je de Aeropress van je koffiekopje afhaalt.

STAP 6
Eventueel zou je in je kopje nog wat heet water bij kunnen schenken indien je de koffie te sterk vindt. Het resultaat is een minder bittere en minder zure koffie, door de snelle zetmethode en het gebruik van niet al te heet water. Dit in tegenstelling tot de French Press methode, waarbij  de gemalen koffie veel langer in een grotere hoeveelheid water aanwezig is -mede door afwezigheid van een papieren filter in de French Press- waardoor sneller overextractie optreedt.

Benodigdheden

Aeropress
Aeropress microfilter
– Koffiebonenmaler, tenzij je voorgemalen koffie gebruikt
– Maatschepje (bijgeleverd bij de Aeropress)
– Roerstaafje (bijgeleverd bij de Aeropress)
– Koffiebonen of gemalen koffie (reguliere snelfiltermaling)
– Heet water van 75 tot 80 °C

*In plaats van een aparte waterkoker en opschenkkan, kun je ook gebruik maken van een Bonavitaketel of een Hario Buono ketel.

Dosering
1 maatschep

Shop alle producten in onze webshop!

Aeropress zetmethode