Machines

Om een perfecte espresso te kunnen realiseren, moeten de volgende variabelen optimaal zijn:

Melange:

Brandmeester;s stelt melanges samen die complementair zijn in termen van aroma, body, smaak en afdronk. Brandmeester’s gebruikt 100% Ararbica bonen. Arabica bonen bevatten minder cafeïne dan robusta bonen.

Maling:

een te fijne maling zorgt voor een te lange extractie tijd en een donkere en extreem bittere, verbrande espresso. Een te grove maling resulteert in een te korte doorlooptijd en een slappe, zure espresso zonder body. Ook luchtvochtigheid speelt hier een belangrijke rol. Hoe vochtiger de lucht hoe meer de koffie ‘plakt’. Hierdoor zal de koffie trager doorlopen en is een grovere maling gewenst. Bij een lage luchtvochtigheid geldt het omgekeerde.

Machine:

een goede machine zorgt voor de juiste druk en een liefst instelbare, constante watertemperatuur.

Maintenance:

een schone machine is van groot belang. Een vieze koffiegroep resulteert meteen in een slechte espresso.

Hand van de meester:

eigenlijk is al de moeite die in het bovenstaand wordt gestoken vergeefs als er niet met kennis van en liefde voor espresso wordt gewerkt.

Bij het bereiden van een espresso mag de koffie maar een maximale tijd met het water in contact staan:

– eenkops filterbakje: niet minder dan 25 seconden
– tweekops filterbakje: tussen 25 en 30 seconden

Als de doorlooptijd korter is, dan moet de maling fijner zijn; als de tijd langer is dan is een grovere maling gewenst.

Beter is nog om (niet fijner te malen) meer koffie te doseren. Bij een te korte doorlooptijd kun je twee dingen doen:

– fijner malen of harder aanstampen; dit resulteert in meer bitterheid;
– meer koffie doseren; hierdoor krijg je meer smaak

Wat zijn de voordelen en nadelen van een volautomatische machine ?

Voordelen:
–         Altijd dezelfde koffie kwaliteit.
–         Koffie wordt per één of twee kopjes vers gemalen.
–         Residu valt in een afvalbak waardoor je weinig vuil op je aanrecht krijgt.
–         Je krijgt een melding wanneer je de machine moet reinigen of ontkalken.
–         Verschillende koffiebereidingen/voorkeuren zijn voor te programmeren.
–         Melkschuimen doet de machine automatisch, indien deze bij de machine zit.
–         Machine is in de meeste gevallen gemaakt van kunststof

Nadelen:
–         Machine heeft naast het reinigen en ontkalken wat meer onderhoud nodig dan een halfautomaat.
–         De koffie smaak is iets vlakker dan bij een halfautomaat.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een halfautomaat ?

Voordelen
–         Maakt echte espresso.
–         Vaardigheid van de barista bepaalt voor een belangrijk deel de smaak.
–         Makkelijk zelf te reinigen en te ontkalken.
–         Lange levensduur bij goed onderhoud.
–         Minder preventief onderhoud.
–         Machine heeft een robuuste uistraling met vaak veel rvs of staal. 

Nadelen
–         Vaardigheid van de barista bepaalt voor een belangrijk deel de smaak.
–         Maalt niet zelf waardoor je ook de aanschaf van een molen moet overwegen (gemalen koffie verliest snel smaak).
–         Bewerkelijker dan een volautomaat in combinatie met extra werkvuil.
–         Je dient zelf je melk op te schuimen.
–         De machine heeft geen tellerstanden waardoor je zelf verantwoordelijk bent voor het geregeld backflushen, reinigen en ontkalken van de machine.
–         De machine moet je handmatig uit zetten.