Koffiesoorten

De Coffeaplant

 

Er zijn in totaal 124 soorten van de Coffeaplant.
Niet alle zijn geschikt voor consumptie. Drie soorten worden verbouwd
om koffiebessen te produceren voor de consumptie:
de Coffea Liberica, de Coffea Robusta en de Coffea Arabica.

Vanwege de matige kwaliteit en de lage opbrengst wordt de Coffea Liberica
steeds minder verbouwd. De Coffea Robusta en Coffea Arabica zijn de
belangrijkste soorten. Alle belangrijke feiten voor deze koffiesoorten hebben
we voor je op een rijtje gezet.

De Coffeaplant

 

Er zijn in totaal 124 soorten van de Coffeaplant.
Niet alle zijn geschikt voor consumptie. Drie soorten
worden verbouwd om koffiebessen te produceren
voor de consumptie: de Coffea Liberica, de Coffea
Robusta en de Coffea Arabica.

Vanwege de matige kwaliteit en de lage opbrengst
wordt de Coffea Liberica steeds minder verbouwd.
De Coffea Robusta en Coffea Arabica zijn de
belangrijkste soorten. Alle belangrijke feiten
voor deze koffiesoorten hebben we voor
je op een rijtje gezet.

COFFEA ARABICA

Voor het branden zijn de koffiebonen donkergroen van kleur. De ovale bonen hebben een gebogen nerf.

De koffieplanten groeien het beste zonder vorst en bij een gemiddelde temperatuur van 21 ºC. Een korte periode van droogte is nodig voor de planten om te bloeien.

De koffieplanten groeien het beste op berghoogte (tussen 600-1800m). De hoogste kwaliteit bonen komen van planten die op een hoogte boven de 1500m groeien.

Evenwichtig aroma met complexe smaken en een lager cafeïne gehalte in vergelijking met de Robusta.

De koffieplanten houden van balans; ze hebben graag licht, maar geen direct zonlicht. Ook worden de planten regelmatig gesnoeid.

Door de hoge kwaliteit en ultieme smaakbeleving zijn Arabica koffiebonen de Brandmeesters keuze, te proeven als Single Origins en Melanges.

COFFEA ROBUSTA [COFFEA CANEPHORA]

Voor het branden zijn de koffiebonen lichtgroen van kleur. De bonen zijn ruw en rond met een recht nerf.

De plantages liggen in vochtige, laaggelegen valleien en tropische bossen. Zachtere temperaturen met meer regenval is waar de Robusta goed groeit.

De koffieplanten groeien op een hoogte tot 600m, bij een warmere temperatuur rond de 24 tot 30 ºC.

Stevige en bittere smaak. Met een hoger cafeïne gehalte in vergelijking met de Arabica koffiebonen.

De koffieplanten zijn gemakkelijker te onderhouden en leveren een hogere opbrengst op in vergelijking tot de Arabica. De planten zijn beter bestand tegen hogere temperaturen, regenval en ziekten.

De Robusta koffiebonen worden vaak in Italië gedronken. Een sterke espresso in één hand en een zoete delicatesse in de andere.