Soorten

Soorten cacao

Cacaobomen

De smaak van chocolade wordt beïnvloed door diverse factoren; de grond, het klimaat, het fermentatieproces en het brandprofiel. Daarnaast speelt, net als bij koffie, de botanische variëteit van de cacaobomen een belangrijke rol.

De volgende 3 hoofdrassen zijn te onderscheiden:

Criollo
De Criollo is de mooiste cacaosoort en wordt gekenmerkt door een delicate, zachte en complete smaak. Helaas is deze soort niet sterk waardoor veel cacaoboeren kiezen voor een sterkere ras.

Trinitario
De Trinitario dankt zijn naam aan zijn oorsprongsgebied: Trinitario. Dit ras zit tussen de Criollo en Farastero in en wordt vanwege zijn fijne specifieke smaak vaak gebruikt voor het mengen met andere rassen. Hier worden dus meestal blends van gemaakt en daardoor zie je deze bijna nooit als pure single origin reep terug.

Farastero
De meest voorkomende cacaoboon is de Farastero, deze is sterker dan de andere soorten en kan gezien worden als het equivalent van de Robusta koffie. Ondanks dat dit ras wordt gezien als een boon van mindere kwaliteit in vergelijking met de Criollo en Trinitario, wordt er toch prachtige chocolade van gemaakt. Een mooi voorbeeld is de fijne, complexe, fruitachtige smaak ‘Ariba Nacional’ die door Lovechock wordt gebruikt voor hun chocolade.

Chocolade

Voor pure, melk en witte chocolade worden diverse ingrediënten gebruikt.

Pure chocolade: Cacaomassa (de gemalen kernen of nibs), cacaoboter en suiker.
Melkchocolade: Cacaomassa (de gemalen kernen of nibs), cacaoboter, suiker en melkpoeder.
Witte chocolade: Cacaoboter, suiker, melkpoeder en vanille.

De ingrediënten worden afgewogen en dan gemengd tot een homogeen chocoladedeeg. Het mengsel wordt vervolgens tussen rollers geplet (walsen) en urenlang gekneed in grote tanks (concheren). Dan wordt het tijd de chocolade zijn definitieve vorm te geven (repen, bonbon-omhulsels, chocoladeletters etc.). Hiervoor wordt de massa eerst op de ideale temperatuur van 32 graden Celsius gebracht (temperen), waarna het in de vorm kan worden gegoten. Vaak worden de vormen, om eventuele kleine luchtbelletjes te verwijderen, even op en neer geschut (dribbelen). De vormen worden dan gekoeld en zodra de stolling van de chocolade heeft plaatsgevonden, wordt de chocolade uit de vorm gehaald en eventueel verpakt.

Een goed voorbeeld van een merk met eindeloos veel variaties is het merk Newtree. Het merk met voornamelijk biologische chocolade heeft de natuur als inspiratie. De natuur vindt zichzelf steeds opnieuw uit, wat resulteert in ontelbare variaties op de thema’s genot en welzijn. NEWTREE heeft zich hierdoor laten inspireren om innoverende chocolades te maken met verrassende smaken en heilzame eigenschappen.

Logo_NewTree_200pxIn 2001 waait dankzij een jonge ingenieur biochemie een nieuwe wind door de lange traditie van de Belgische chocolade. Gedreven door een passie voor lekker eten en gefascineerd door de chemie van natuurlijke aroma’s bedenkt Benoît de Bruyn een nieuw soort chocolade, met gunstige nutritionele eigenschappen en ongekende smaken.

Het resultaat is NEWTREE – Natural Born Chocolates: chocolade die hun origineel karakter putten uit de kern van de natuur en die gastronomie, innovatie en welzijn combineren.

De chocolade van NEWTREE leveren het bewijs dat innovatie wel degelijk ten dienste kan staan van authenticiteit, en dat intens plezier kan samengaan met de zoektocht naar welzijn. In slechts enkele jaren tijd zijn de kwaliteit en originaliteit van de NEWTREE-producten al met verschillende prijzen bekroond.

De chocolade van NEWTREE is een natuurlijke bron van vitaminen en mineralen. Alle ingrediënten die wij gebruiken, zijn volkomen natuurlijk en bevatten geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of genetisch gemanipuleerde organismen.
De chocolade van NEWTREE heeft een hoog cacaogehalte voor een intense smaakbeleving, met 73% cacao voor de pure chocolade en meer dan 30% cacao voor de melkchocolade.