Cacao

Over weinig levensmiddelen (naast koffie en thee dan) wordt zo passioneel geschreven als cacao en de effecten die het zou hebben op de mens. Niet voor niets beeld Droste een verpleegster aan die de cacao als medicijn presenteert. Losstaand van eventuele positieve effecten is cacao vooral erg lekker door zijn karakteristieke smaak.

Cacao is te gebruiken in een scala van recepten. Ook is het bereiden van overheerlijke warme chocolademelk. Het bekendst blijven toch echter de verschillende tabletten van chocolade.

Cacao volgen van Dale:

ca·cao [kaakau] (de; m)
1. zaad, bonen van een tropische boom
2. poeder daarvan, grondstof voor chocolade
3. van cacaopoeder bereide drank

Geschiedenis van cacao

De geschiedenis van de cacao begint al bij de Maya’s. Zij offerden het donkerbruine poeder aan de overledenen. Later werd cacao bij de Azteken ook als betaalmiddel gebruikt.

Lees meer

Productie van cacao

De cacaoboom, de Theobroma Cacao, groeit in een warm en vochtig klimaat binnen 10 graden Noord en 10 graden Zuid van de evenaar. De grootste cacaoplantages vinden we dan ook in de Tropische regenwouden van Afrika, Azië en Latijns Amerika.

Lees meer

Soorten cacao

De smaak van chocolade is af te leiden uit diverse factoren. We noemden reeds de grond waarop de cacaoplanten groeien en klimaat, het fermentatie en brandproces. Daarnaast speelt net zoals bij koffie ook de verscheidenheid in herkomst van de cacaoplanten een belangrijke rol.

Lees meer

Bewaren

De ideale bewaar temperatuur van chocolade ligt tussen de 12 en 16 graden Celsius. Bewaar chocolade dan ook nooit in de koelkast! Vocht wordt dan namelijk afgezet op het oppervlak.

Lees meer